Şeful Engie: Moment de răscruce pentru sectorul energetic din Europa
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 02 sep 2022, 10:52
WhatsApp
Fotografie de la Pok Rie, pexels
Fotografie de la Pok Rie, pexels
Catherine MacGregor, directorul general al Engie, anunţă că sectorul energetic se află la un moment de răscruce. 

Sectorul energiei din Europa se confruntă cu "o criză excepţională", a afirmat vineri Catherine MacGregor, directorul general al importatorului francez de gaze Engie, adăugând că actualele evoluţii, dominate în special de reducerea livrărilor ruseşti şi de necesitatea trecerii la energie verde, sunt "un moment de răscruce", transmite Reuters.

"Lumea energiei, aşa cum o ştiam, nu va mai fi niciodată la fel", a declarat şeful Engie la postul de radio RTL.

Întrebată dacă Engie, principalul furnizor de gaze pentru gospodăriile din Franţa, s-ar putea confrunta cu o penurie de gaze în această iarnă, MacGregor a răspuns că est "extrem de încrezătoare că nu vor fi probleme", cu excepţia cazului în care condiţiile meteo severe duc la o cerere neobişnuit de ridicată, scrie Agerpres.

"De aceea mesajul privind economisirea energiei rămâne extrem de important", a adăugat şeful Engie.

Gazprom reduce livrările de gaze spre EngieGazprom a informat Engie în legătură cu reducerea livrărilor de gaze, începând de marţi, din cauza dezacordului dintre părţi privind aplicarea unor contracte.

Gazele din Rusia reprezintă acum mai puţin de 4% din importurile Engie, faţă de 17% înaintea războiului din Ucraina, iar în ultimele luni livrările au scăzut la doar 1,5 TWh, a anunţat grupul francez de utilităţi.

Luna trecută, Engie a încheiat un contract pe trei ani cu firma de stat algeriană Sonatrach privind preţul gazelor ce vor fi livrate prin gazoductul submarin Medgaz, cu o capacitate de 10 miliarde de metri cubi pe an. Sonatrach şi Engie "au ajuns la un acord privind contractul de furnizare şi vânzare a gazelor naturale prin Medgaz".

Contractul dintre cele două companii, încheiat încă din 2011, asigură aprovizionarea Engie cu gaze naturale de către Sonatrach, prin gazoductul Medgaz.

Cu ocazia semnării acordului, Sonatrach şi Engie au confirmat şi "intenţia lor de a extinde parteneriatul în domeniul gazelor naturale lichefiate (GNL) şi al gazelor naturale. Engie este un jucător major economic în Algeria, în special pe segmentul de explorare şi producţie a gazelor naturale, fiind şi principalul cumpărător al ţării de GNL.

Luni, vicepreşedintele Engie Claire Waysand a anunţat că firma franceză este în negocieri cu Sonatrach privind potenţiala majorare a exporturilor de gaze către Franţa pe termen mediu spre lung şi nu doar pentru această iarnă.

De asemenea, Claire Waysand a dat asigurări că Engie are "suficiente volume de gaze" pentru această iarnă.

România, țara cu cea mai scumpă energie din Europa

Prețul energiei în România a ajuns săptămâna trecută să se vândă la un preț uluitor: 709 euro/megawatt-oră, record istoric absolut dar și cel mai mare preț spot la nivel european.

Pentru ziua de sâmbătă, 27 august, zilele de final de săptămână fiind caracterizate printr-un consum mai redus, energia se vindea la un preț de 654 euro/MWh, din nou cel mai mare preț la nivel european, conform România TV.

În țările în care statul a avut grijă ca să stabilească o strategie clară de combatere a creșterii galopante a prețului la energie, consumatorii sunt acum protejați. De exemplu Spania, care vinerea trecută a înregistrat un preț spot la anergie de 175 euro/MWh. De menționat faptul că Spania a pus deja un plafon pe un gaz pe care nu îl produce.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?