Data publicării:

Șeful diplomației UE: Modul în care Israelul plănuiește distrugerea Hamas este greșit. Vor să omoare toți palestinienii?

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Atacul Israelului asupra Hamas nu reușește să dezrădăcineze gruparea militantă, a declarat șeful superior al politicii externe al UE, îndemnând Israelul să înceapă să se gândească mai concret la un proces de pace care să aibă la bază două state, relatează Reuters.

„Cu siguranță, felul în care încearcă să distrugă Hamas greșit, pentru că plantează semințele unor sentimente de ură care se vor perpetua vreme de generații”, a declarat Josep Borrell reporterilor luni, înaintea unei reuniuni a miniștrilor de externe ai UE la Bruxelles.

Miniștrilor UE li se vor alătura, pe tot parcursul zilei, reprezentanții de vârf din Israel, Arabia Saudită, Iordania și Egipt, precum și Autoritatea Palestiniană și Liga Arabă.

Brațul de politică externă a UE a propus blocului comunitar idei despre o soluție cu două state, în care a fost inclus și modul în care țările ar putea să impună condiții în viitor pentru a proteja această variantă de pace, potrivit unui înalt oficial al UE.

Israelul a respins un acord pentru Gaza postbelică propus de cinci națiuni arabe, cu sprijinul SUA. Cadrul împins de statele din Golf, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Qatar, împreună cu vecinii Israelului, Egipt și Iordania, oferă ajutor cu condiția ca guvernul israelian să lucreze pentru a garanta crearea unui stat palestinian.

Întrebat despre respingerea de către guvernul israelian a unui stat palestinian, Borrell a subliniat că soluția a fost aprobată de Națiunile Unite și de comunitatea internațională.

„Deci nu sunt de acord, trebuie să discutăm”, a spus Borrell. „Care sunt celelalte soluții pe care le au în vedere? Să-i facă pe toți palestinienii să plece? Să-i omoare?”

Ministrul de Externe al Luxemburgului, Xavier Bettel, a spus că dacă israelienii nu cred că o soluție cu două state este un răspuns, atunci „sunt foarte izolați”. „Sprijinul pentru Israel riscă să scadă foarte repede la un nivel foarte mic”, a spus Bettel, adăugând că este în interesul lor să vină la masa negocierii.

Ministrul belgian de externe Hadja Lahbib a declarat că Belgia plănuiește să organizeze un proces de pace la Bruxelles în viitorul apropiat, cu speranța de a „reporni dialogul politic”.

Mai mulți miniștri au reînnoit, de asemenea, solicitările pentru eliberarea ostaticilor Israelului deținuți de Hamas, desemnat grup terorist de Israel și UE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel