Data publicării:

Șeful diplomației europene propune o doctrină militară a UE

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Șeful diplomației europene propune o doctrină militară a UE / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Șeful diplomației europene propune o doctrină militară a UE / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Josep Borrell, responsabilul pentru politica externă a UE, propune o doctrină militară în Uniunea Europeană.

Responsabilul pentru politica externă a Uniunii Europene, Josep Borrell, a cerut miercuri blocului comunitar să convină asupra unei doctrine ambiţioase ca bază pentru operaţiunile militare comune în afara UE, inclusiv prin constituirea unei forţe care să fie desfăşurată în situaţii de criză, relatează Reuters.

Josep Borrell a susţinut în faţa presei că primul său proiect al Busolei Strategice a UE este crucial pentru securitatea sa. Europa este în pericol, menţionează el în preambulul documentului trimis spre dezbatere celor 27 de state membre. Avem nevoie de capabilităţi de desfăşurare rapide, a punctat şeful diplomaţiei europene în declaraţia sa.

O idee, explică Borrell, dar care nu este nouă, este ca UE să dispună de o forţă de reacţie pentru situaţii de criză cu un efectiv de circa 5.000 de militari, el subliniind în acest timp că alianţa NATO în care SUA joacă un rol esenţial rămâne principala responsabilă pentru apărarea colectivă a Europei.

Miniştrii europeni de externe şi ai apărării vor aborda luni aceste chestiuni, cu obiectivul de a conveni un document politic până în luna martie.

Invocând binecuvântarea preşedintelui american Joe Biden exprimată luna trecută într-un comunicat împreună cu preşedintele francez Emmanuel Macron, oficiali europeni susţin că UE poate fi un aliat mai util al SUA dacă îşi dezvoltă capacităţi militare autonome. De asemenea, ieşirea Marii Britanii din UE, deşi privează blocul comunitar de o putere militară, a oferit Franţei ocazia de a-şi afirma ambiţiile pentru o apărare europeană.

Însă în ciuda progreselor în constituirea unui fond comun destinat dezvoltării de noi arme, UE încă nu a reuşit să-şi creeze o forţă pentru situaţii de criză de mărimea unui batalion, scrie Agerpres.

Rusia trimite bombardiere strategice în Belarus, în contextul tensiunilor cu Occidentul

 

Două avioane strategice de tip Tupolev Tu-22M3 ale Forţelor Aeriene ruse au efectuat miercuri zboruri în spaţiul aerian al Belarusului, pentru testarea modului de coordonare a apărării aeriene, anunţă Ministerul rus al Apărării, conform agenţiei RIA Novosti, citată de Reuters.

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a acuzat că operaţiunile regimului din Belarus de facilitare a tranzitului imigranţilor sunt coordonate de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. "Liderul Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, este executorul celui mai recent asalt, dar acest asalt are un susţinător care poate fi găsit la Moscova, iar acel susţinător este preşedintele Putin", a declarat Mateusz Morawiecki.

Uniunea Europeană şi Polonia se tem că serviciile secrete din Belarus ar putea provoca un incident militar în zona de frontieră, unde sunt mii de imigranţi extracomunitari, iar preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, a vorbit marţi despre criză cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin.

Comisia Europeană a acuzat, marţi, regimul autoritarist de la Minsk că atrage imigranţii clandestini cu promisiuni false. Cel puţin 2.000 de imigranţi extracomunitari se află acum la frontiera dintre Polonia şi Belarus. "Imediat după venirea în Belarus, imigranţii sunt transferaţi spre frontieră şi sunt forţaţi să intre ilegal în Uniunea Europeană", a declarat Peter Stano, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Polonia suspectează că autorităţile din Belarus vor să creeze un incident militar la frontieră. "Belarusul vrea să genereze un incident major, preferabil cu focuri de armă şi victime", a declarat Stanislaw Zaryn, directorul Departamentului polonez pentru Securitate Naţională (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel