Șeful cancelariei premierului intervine după ce s-a aflat motivarea CCR despre alegeri
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto: gov.ro
Foto: gov.ro
Hotărârea Guvernului pentru stabilirea datei alegerilor parlamentare este în vigoare, spune Ionel Dancă, șeful cancelariei premierului, după ce Curtea Constituțională arată că își va înceta efectele odată cu intrarea în vigoare a legii care prevede că Parlamentul decide data acestor alegeri.

„Hotărârea de Guvern este în vigoare în momentul de față și tot calendarul aferent organizării alegerilor pentru data de 6 decembrie. Am văzut și noi motivația, așa cum a fost publicată. Urmează să facem o analiză asupra acestui conținut și să decidem care sunt căile de urmat”, a spus Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului.

Curtea Constituțională (CCR) a stabilit, în motivarea deciziei prin care constată caracterul constituțional al legii care prevede că Legislativul stabilește data alegerilor parlamentare, că hotărârea de guvern prin care a fost deja stabilită această dată pentru ziua de 6 decembrie își va înceta efectele odată cu intrarea în vigoare a acestui act normativ.

„Cu privire la această critică, Curtea reiterează faptul că eventualele temeri în sensul că Parlamentul ar putea să nu adopte respectiva lege într-un timp util nu se justifică, pentru că orice autoritate publică (Parlament/ Guvern) trebuie să acţioneze potrivit Constituţiei şi cu respectarea normelor de loialitate constituţională. Nicio autoritate publică îndrituită să sesizeze Curtea Constituţională nu îşi poate fundamenta o critică de neconstituţionalitate pe presupuse atitudini/conduite/ fapte/ acte eventuale ce s-ar petrece în viitor. Astfel de cereri cu caracter imaginar nu pot forma obiectul unei jurisdicţii, neputând fi deduse nici judecăţii instanţelor judecătoreşti, nici a Curţii Constituţionale. Prin urmare, o normă juridică nu poate fi neconstituţională numai pentru faptul că ar exista posibilitatea ca o autoritate publică desemnată prin aceasta să nu adopte un act sau să acţioneze împotriva Constituţiei”, se menționează în motivarea CCR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel