Anularea candidaturii lui Georgescu pe modelul Șoșoacă, dacă se reiau alegerile. Terheș arată de ce e prea târziu: S-a bătut în cuie!
Europarlamentarul Cristian Terheș a vorbit despre posibilitatea ca un candidat la alegerile prezidențiale să mai fie declarat neconstituțional de CCR.
Doi candidați la alegeri, Sebastian Popescu și Cristian Terheș, au depus la Curtea Constituțională cereri de anulare a primului tur de scrutin al prezidențialelor. Cele două contestații vor fi judecate de CCR joi. Tot mâine va avea loc o ședință CSAT cu privire la posibile riscuri la adresa securității naționale după primul tur al prezidențialelor. În acest context se vorbește despre posibilitatea ca rezultatele primului tur la prezidențiale să fie anulat, iar alegerile reluate. Totodată se discută și despre posibilitatea ca un candidat la alegerile prezidențiale să mai fie declarat neconstituțional de CCR, la fel cum a fost și cazul Dianei Șoșoacă. Este vorba despre Călin Georgescu, acuzat de comiterea unei fraude.
În acest context, europarlamentarul Cristian Terheș a vorbit despre posibilitatea unor intervenții asupra listei de candidați în acest moment, explicând faptul că este prea târziu pentru a mai fi schimbat ceva, candidaturile de pe buletinul de vot fiind "definitive".
Întrebat la Antena 3 CNN dacă în cazul în care CCR admite contestațiile și anulează rezultatul primului tur la alegeri procesul electoral va fi reluat cu aceeași listă de candidați, Terheș a zis: "Am văzut o serie de speculații pe Internet că CCR-ul îl va scoate de pe listă dacă se reiau alegerile pe domnul Călin Georgescu. Total fals, conform legii, după ce lista de candidați rămâne definitivă, și dacă decedează un candidat ăla rămâne pe buletinul de vot, nu mai poți să îl scoți. Pe cale de consecință, conform legii, astăzi dacă CCR decide să se anuleze primul tur și să reia alegerile în două săptămâni, candidații care au fost pe buletinul de vot în primul tur vor fi din nou pe buletinul de vot, în aceeași ordine, în aceeași componență, nu se schimbă nimic din perspectiva aceasta".
Întrebat dacă un candidat mai poate fi declarat neconstituțional ca și Diana Șoșoacă, acesta a spus: "Nu, nu se mai poate. Cine aruncă în spațiul public asta, e o greșeală, nu se poate face pentru că CCR nu mai poate face lucrul acesta. Nu le permite legea. În momentul în care s-au depus candidaturile și s-au făcut contestații, sunt niște termene de decădere. Dacă ai depășit termenele respective, gata, s-a bătut în cuie".
De ce Terheș cere anularea primului tur al alegrilor prezidențiale
Cristian Terheș a susținut faptul că a depus contestația la CCR pentru a cere anularea primului tur al alegerilor pentru că mai mulți lideri USR, dar și alți politicieni sau lideri de opinie ar fi făcut campanie pentru candidata Elena Lasconi, deși procesul de votare nu se încheiase încă în SUA și Canada, din cauza diferenței de fus orar, lucru interzis de lege.
VEZI ȘI: Terheș arată cum USR ar fi manipulat votul și a băgat-o pe Elena Lasconi în turul 2. Chirieac, precizări importante / video
"Legea spune că campania electorală se încheie la ora 7:00 dimineața în sâmbăta dinaintea alegerilor și începe cu 30 de zile înainte", a mai spus Terheș la același post de televiziune.
"Se încheie sâmbătă, înaintea alegerilor? Și atunci vineri când votarea este deja pornită, în altă parte este ok să faceți campanie?", a întrebat Sabina Iosub.
"Eu nu spun că e ok, legea spune că nu a interzis. În cazul de față însă spune în mod evident că e interzisă campania electorală mai ales în ziua votului de duminică", a spus Terheș.
"Păi zi de vot e și vineri la ora 13:00 în diaspora", a spus realizatorul TV Radu Tudor.
"Acolo ai un termen clar, dar aici e până se închid urnele în România, adică e ora 21:00 sau până se închid la 8 dimineața ultimele urne?", a întrebat Andreea Sava.
"Păi nu se închid la 8 dimineața că se închid tot la ora 21:00, raportată la fusul orar unde e secția de votare. E exact ce se întâmplă de exemplu când se deschid secțiile de votare în Australia și Noua Zeelandă, noi avem încă vot aici când acolo se închid secțiile de votare și tu undeva deja pe la mijlocul zilei știi cum își vine valul de acolo", a spus Terheș.
Întrebat ce solicită mai exact în această contestație, Terheș a spus: "Am cerut în primul rând că dacă se constată că dovezile pe care le-am prezentat pot să conducă la concluzia că procesul electoral a fost fraudat, în sensul că ordinea câștigătorilor de pe locul 2 și 3 putea să fie influențată de genul acesta de apeluri, legea spune că alegerile trebuie să fie anulate și refăcute în două săptămâni după ce se pronunță CCR. Am cerut explicit anularea alegerilor, dar și legea o spune".
O altă solicitare de anulare a primului tur al alegerilor a fost depusă de candidatul Partidului Noua Românie la prezidențiale, Sebastian Popescu. Acesta acuză că rezultatul alegerilor de duminica trecută a fost stabilit în urma unei fraude comise de Călin Georgescu, candidatul independent care s-a clasat pe locul 1.
Întrebat când ar putea CCR să ia o decizie, Terheș a spus: "E la latitudinea judecătorilor CCR. Vom vedea mâine".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News