Data publicării:

Șefia Guvernului Marii Britanii. Ben Wallace se retrage din cursa pentru succesiunea lui Boris Johnson

Autor: Doinița Manic | Categorie: Politica
WhatsApp
Șefia Guvernului Marii Britanii. Ben Wallace se retrage din cursa pentru succesiunea lui Boris Johnson
Șefia Guvernului Marii Britanii. Ben Wallace se retrage din cursa pentru succesiunea lui Boris Johnson

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, se retrage din cursa pentru succesiunea lui Boris Johnson.

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, unul dintre candidaţii favoriţi pentru a-i succeda premierului Boris Johnson, a anunţat sâmbătă că se retrage din cursa pentru succesiunea lui Boris Johnson, transmite Agerpres, citând Reuters şi AFP. Astfel, Ben Wallace nu se va prezenta în competiţia pentru şefia partidului şi a guvernului.

Wallace (52 de ani) crescuse în ultimele luni în calitate de cel mai popular membru al guvernului printre membrii Partidului Conservator, depăşind-o pe şefa diplomaţiei Liz Truss, potrivit Conservative Home, datorită modului în care a gestionat criza din Ucraina.

"După ce m-am gândit bine şi am discutat cu colegii mei şi familia mea, am luat decizia să nu intru în cursa pentru conducerea Partidului Conservator, a explicat Wallace pe Twitter.

De ce a luat această decizie

"Nu a fost o alegere uşor de făcut, dar mă concentrez pe munca mea actuală şi pe asigurarea securităţii acestei mari ţări", a spus el.

Mulțumin celor care i-au "promis" susţinerea lor, el le-a dorit succes tuturor candidaţilor. "Sper că vom putea rapid să ne concentrăm din nou asupra problemelor pentru care am fost aleşi", a adăugat el.

Favoriții pentru ocuparea poziției de premier al Marii Britanii



Patru parlamentari conservatori şi-au confirmat până acum oficial dorinţa de a fi următorul lider, dar se aşteaptă să candideze şi alţi aproximativ 12 pentru aceasta funcţie. Wallace nu a spus cui i-ar acorda sprijinul său.

Fostul ministru de finanţe, Rishi Sunak, este pentru moment cel mai bine cotat, dar el riscă să fie ajuns din urmă rapid de alţi ctuali sau foşti miniştri, precum Liz Truss (Afaceri Externe) sau Nadhim Zahawi (Finanţe). Secretarul de stat pentru comerţ exterior, Penny Mordaunt, şi fostul ministru al sănătăţii, Sajid Javid, sunt de asemenea concurenţi serioşi.

Demisia lui Boris Johnson 



Boris Johnson a anunţat joi că demisionează din funcţia de prim-ministru al Regatului Unit, cedând în faţa apelurilor din partea miniştrilor şi parlamentarilor Partidului Conservator, potrivit Reuters.

Cu o poziţie slăbită considerabil după o serie de scandaluri, între care cel legat de petrecerile desfăşurate la Downing Street în timpul restricţiilor din pandemie, alegeri parţiale încheiate cu înfrângeri usturătoare pentru conservatori şi demisii în lanţ din cabinet, Johnson a fost constrâns să-şi dea demisia, dar a spus că doreşte să rămână la conducerea guvernului până la numirea viitorului premier.

Ce înseamnă prăbușirea Guvernului britanic. Bogdan Chirieac: Aici este marele joc, schimbarea fundamentală

Analistul politic Bogdan Chirieac a explicat ce înseamnă prăbușirea a guvernului pentru Marea Britanie, dar și pentru stabilitatea în zona Europei, inclusiv pentru România.

"Absolut nimic. Guvernul britanic sau Regatul Unit al Marii Britanii rămâne la fel de stabil și cu guvern, și fără guvern. Boris Johnson oricum trebuia să plece demult, de când 40 de înalți oficiali ai Guvernului său au demisionat fiindcă au spus că nu îl mai suportă. Problema este alta: războiul din Ucraina.", a explicat Bogdan Chirieac.

"Păi, vă dați seama, va fi o conducere șchioapă pentru că în Marea Britanie, o democrație așezată de 800 de ani, șeful partidului care câștigă alegerile este și primul ministru. Dar, problema fundamentală este alta. Boris Johnson l-a încurajat pe președintele Zelenski să meargă până la capăt, să nu înceapă negocieri de pace, eventual teritorii contra pace, cum au propus alți lideri europeni, cum știți foarte bine, lideri europeni marcanți. Dacă dispare Boris Johnson, un sprijin foarte puternic al lui Volodimir Zelenski în Occident, dispare și el  (sprijinul n.r.) să știți. Marea Britanie are cea mai bine pregătită armată în Europa.", a punctat Bogdan Chirieac. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel