Șefa Băncii Centrale a Rusiei anunță o creștere substanțială a inflației și a declarat eșecul încercărilor de înlocuire a importurilor, segment unde Putin a pus-o în funcție pe fiica sa
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Inquam Photos / Virgil Simonescu
Inquam Photos / Virgil Simonescu
Dezinflația din Rusia, pe care Rosstat a înregistrat-o în ultimele două luni, nu este o tendință sustenabilă, a declarat Elvira Nabiullina, șefa Băncii Centrale a Federației Ruse, într-o conferință de presă de vineri.

Potrivit statisticilor oficiale, indicele prețurilor de consum a scăzut timp de 8 din ultimele 9 săptămâni, iar inflația anuală a scăzut de la un vârf (al ultimilor 20 de ani) de 17,8% la 15,4%. Dar acesta este parțial un fenomen sezonier - o recoltă proaspătă, ieftină de legume sosește în magazine și, în plus, prețurile sunt ajustate după o creștere puternică în februarie-martie, a spus Nabiullina.

În realitate, economia ar putea „repeta scenariul pandemic”, a avertizat ea, potrivit The Moscow Times. În perioada aceea, multe branduri străine au plecat și multe magazile s-au închis, lăsând consumatorii în imposibilitatea de a alege produse mai ieftine.

Peste o mie de companii străine și-au închis afacerile în Rusia, transporturile de containere din Europa s-au oprit, iar importurile totale s-au înjumătățit de la izbucnirea războiului, potrivit datelor guvernului rus, de la mijlocul lunii iunie.

„În ceea ce privește importurile intermediare și de investiții, nu există încă semne clare de redresare”, a spus Nabiullina.„ Înainte de război, mașinile și bunurile pentru industrie reprezentau jumătate din livrările de import către Federația Rusă. Banca Centrală estimează că 1 din 4 companii nu a putut găsi un înlocuitor pentru importuri. Producția de medicamente a devenit o zonă de dezastru, unde 40% dintre întreprinderi caută în zadar furnizori alternativi, iar 10% admit că acest lucru este practic imposibil: tehnologiile sunt unice sau brevetate.”

Fiica lui Putin a ajuns să supravegheze un sector important de comerț al Kremlinului

Fiica cea mică a președintelui Vladimir Putin, Katerina Tikhonova, a fost desemnată să supravegheze programul de înlocuire al importurilor Rusiei, aflat în dificultate, la un grup de lobby de afaceri de top, a informat miercuri site-ul de știri RBC, citat de Moscow Times.

Sancțiunile occidentale și părăsirea companiilor occidentale în urma invaziei Ucrainei a făcut ca Rusia să înregistreze un colaps al importurilor și se confruntă cu o penurie de bunuri cheie.

Uniunea Industriașilor și Antreprenorilor din Rusia (RSPP) l-a numit pe directorul tehnic Tikhonova co-președinte al consiliului său de coordonare a înlocuirii importurilor, a informat RBC, citând documente care confirmă numirea.

Un purtător de cuvânt al RSPP, cel mai puternic grup de lobby de afaceri din Rusia, a confirmat numirea lui Tikhonova.

Noul consiliu, prezidat de șeful RSPP, Alexander Shokin, este însărcinat să elaboreze propuneri legislative, să creeze servicii digitale și să evidențieze cele mai bune practici în încercările Rusiei de a-și reduce dependența de mărfurile de fabricație străină.

Importurile rusești s-au prăbușit la un minim de două decenii în lunile de după invazia Ucrainei și de atunci au dat puține semne de redresare.

Banca Centrală a declarat anul trecut că aproape două treimi din întreprinderile rusești se bazează pe importuri. De la începutul atacului asupra Ucrainei din februarie, au existat rapoarte regulate despre lipsuri de aprovizionare.

Putin, care nu a confirmat sau negat niciodată că este tatăl lui Tihonova, a cerut oficialilor să intensifice înlocuirea importurilor la începutul acestui an. Dar el a mai spus că înlocuirea importurilor nu este „un panaceu”.

SUA și aliații săi au sancționat-o pe Tikhonova și pe sora ei, Maria Vorontsova, în aprilie, ca parte a răspunsului la invazia Rusiei în Ucraina.

Rusia va refuza să le exporte petrol țărilor care plafonează prețurile

Rusia nu va furniza petrol ţărilor care decid să impună un plafon asupra preţului ţiţeiului său, a afirmat vineri guvernatorul Băncii Centrale, Elvira Nabiulina, transmite Reuters.

Liderii G7 au căzut de acord să analizeze opţiunile cu privire la o plafonare a preţului pentru petrolul rusesc, inclusiv prin interzicerea unor servicii precum asigurarea necesară celor care vor să transporte ţiţei şi produse petroliere, dacă petrolul rusesc nu va fi achiziţionat la un preţ mai mic decât plafonul convenit.

Propunerea G7, menită să reducă veniturile Rusiei din exporturile de energie, într-o încercare de a limita opţiunile Moscovei privind finanţarea campaniei sale din Ucraina, va majora şi preţurile petrolului pe plan global, a declarat Nabiullina.

Oficialul a adăugat: "După câte înţeleg, nu vor livra petrol acelor state care impun o plafonare, şi ţiţeiul şi produsele noastre petroliere vor fi redirecţionate către ţările care sunt pregătite să coopereze cu noi".

Şi vicepremierul Alexander Novak a anunţat miercuri că Rusia nu va exporta petrol pe piaţa mondială dacă preţurile sunt plafonate sub costul de producţie.

Janet Yellen, şeful Trezoreriei SUA, face presiuni pentru o plafonare pentru a face mai dificilă pentru Rusia finanţarea războiului din Ucraina. Oficialii au explicat că obiectivul este de a stabili un preţ la un nivel care acoperă costurile marginale de producţie, astfel încât Moscova să subvenţioneze exportarea petrolului.

"Dacă aceste preţuri de care vorbesc ei sunt mai scăzute decât costul producerii petrolului, atunci desigur Rusia nu va asigura aprovizionarea pieţei globale cu acest petrol. Aceasta înseamnă că pur şi simplu nu lucrăm în pierdere", a declarat Novak.

Brazilia, China, India şi unele state din Africa şi Orientul Mijlociu şi-au majorat importurile de energie din Rusia, care vinde cu reducere petrol, deoarece multe rafinării din Europa au renunţat la achiziţionarea ţiţeiului rusesc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel