Sectorul construcţiilor, scădere în septembrie faţă de luna august
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
În luna septembrie 2021, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut faţă de luna precedentă ca serie brută cu 0,7%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 5,0%, anunță INS.

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 14,3%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 12,1%.

În perioada 1.I-30.IX.2021, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de perioada 1.I-30.IX.2020 ca serie brută cu 0,4%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,3%.

Comparativ cu august 2021 volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 0,7%, scădere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale (-15,3%). Lucrările de construcţii noi au rămas la acelaşi nivel, iar lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au crescut cu 3,3%. Pe obiecte de construcţii, a avut loc o scădere la clădirile nerezidenţiale (-7,8%). Lucrările de construcţii inginereşti şi clădirile rezidenţiale au crescut cu 2,0%, respectiv cu 1,9%. Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 5,0%, scădere evidenţiată astfel: lucrările de reparaţii capitale (-20,0%), lucrările de construcţii noi (-5,5%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-4,8%). Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut astfel: clădirile nerezidenţiale cu 18,0%, clădirile rezidenţiale cu 4,8% şi la construcţiile inginereşti cu 4,2%, transmite Mediafax.

Comparaţie cu anul 2020

Comparativ cu septembrie 2020, volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută a scăzut pe total cu 14,3%. Pe elemente de structură, scăderi s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale (-46,5%,) lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-22,0%)şi la lucrările de construcţii noi (-5,0%). Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile nerezidenţiale şi la construcţiile inginereşti cu 29,5%, respectiv cu 20,8%. Clădirile rezidenţiale au crescut cu 25,2%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut pe total cu 12,1%. Pe elemente de structură s-au evidenţiat scăderi astfel: lucrările de reparaţii capitale (-45,5%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-20,0%) şi la lucrările de construcţii noi (-2,5%). Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile nerezidenţiale şi la construcţiile inginereşti cu 28,8%, respectiv cu 17,4%. Clădirile rezidenţiale au crescut cu 26,3%.

Comparativ cu perioada 1.I-30.IX.2020, în perioada similară a acestui an volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută a crescut pe total cu 0,4%. Pe elemente de structură a avut loc o creştere la lucrările de construcţii noi cu 9,4%. Scăderi s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale (-21,7%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-12,8%). Pe obiecte de construcţii, creştere a avut loc la clădirile rezidenţiale (+27,8%). Clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti au scăzut cu 9,3%, respectiv cu 5,8%. Volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,3%, creştere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (+8,1%). Lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 19,1%, respectiv cu 11,8%. Pe obiecte de construcţii, creştere a avut loc la clădirile rezidenţiale (+20,8%). Clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti au scăzut cu 8,5%, respectiv cu 3,7%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel