Sectorul Champagne din Franța, mobilizare pentru a-și proteja reputația. Cât se câștigă ca zilier în viticultură
Măsurile pe care sectorul Champagne le ia pentru a-și repara imaginea prejudiciată anul trecut.
Citește și: Peste 43.000 de permise de muncă pentru străini, anulate de Rusia
Sectorul Champagne, din nord-estul Franței, încearcă să își protejeze reputația care i-a fost prejudiciată în 2023, când au fost fost închise mai multe spații de cazare neconforme, dar au și murit patru culegători, transmite AFP, scrie Agerpres.
Astfel, recrutarea și găzduirea a 120.000 de muncitori sezonieri care să culeagă cu mâna o suprafață de 34.000 de hectare de vie este o provocare importantă pentru acest sector.
La Igny-Comblizy, un mic sat din departamentul Marne, sindicatul CGT distribuie pliante sezonierilor veniți din Europa de Est: ”Bună ziua, am dori să vă informăm cu privire la drepturile dumneavoastră”.
Din 7 septembrie, când a început culesul viei, un camion CGT străbate satele din regiunea Champagne și distribuie pliante în opt limbi (poloneză, bulgară, rusă, ucraineană, spaniolă, italian, română și franceză) în care sunt menționate prevederile referitoare la salariul minim orar, numărul maxim de ore de muncă, pauzele obligatorii etc.
La rândul lor, autoritățile locale au mobilizat 22 de inspectori de muncă și 84 de jandarmi pentru această campanie. Până la această dată au fost închise trei spații colective de cazare considerate neconforme.
Ce s-a întâmplat în 2023
Anul trecut, prefectura departamentului Marne a închis deja trei spații colective unde erau cazați culegători de vie, considerate insalubre și neconforme. ”Acești actori incorecți au prejudiciat imaginea Champagne”, subliniază unul dintre copreședinții de la Comité Champagne, David Chatillon. În același an, patru muncitori sezonieri au decedat în contextul temperaturilor ridicate. ”Am declarat mobilizare generală la nivelul întregului sector”, asigură președintele sindicatului viticultorilor, Maxime Toubart.
Cazarea sezonierilor este una dintre mizele centrale, explică José Blanco, secretar general la sindicatul CGT din Champagne. Chiar dacă au fost făcute unele îmbunătățiri, José Blanco spune că mai există încă unele cazuri în care sezonierii dorm în pădure.
De cealaltă parte, Maxime Toubart dă vină pe condițiile de cazare mult prea stricte cerute de stat, care impun de exemplu un spațiu de 4,5 metri pătrați pentru fiecare culegător într-o cameră, și care îi descurajează pe viticultori.
Pentru a-i atrage pe culegători, casa Moët & Chandon găzduiește în propriile sale spații 1.900 dintre cei 3.500 de muncitori sezonieri de care are nevoie. La Pierry, o sută de culegători, găzduiți într-unul din aceste spații de cazare, beneficiază de dormitoare, toalete, spălătorie și cantină.
Între 1.200 și 2.000 de euro brut pe sezonul de cules
”Trebuie ca oamenii să își dorească să vină și să revină la culesul viei”, insistă Frédéric Gallois, director de aprovizionare la Moët & Chandon. Salariații câștigă între 1.200 și 2.000 de euro brut pentru un sezon de cules care durează 10 zile în medie.
Chiar dacă sindicatul CGT critică folosirea masivă a muncitorilor străini, lucru care în opinia sa contribuie la scăderea salariilor, Maxime Toubart dă asigurări că nu există un tratament salarial diferențiat și vorbește de dificultățile întâmpinate în recrutarea de culegători.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News