Secţie de arşi într-un spital care nu există, inclusă în PNRR de Ghinea. Scandal ca să acopere greşeala. Suma pusă în PNRR, mai mare decât ce au vrut autorităţile pentru investiţia iniţială
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Spitalul Municipal Bacău. Desfiinţat din punct de vedere juridic în 2020 de Guvernul Orban, acesta apare în PNRR-ul scris în 2021 de ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea. 

Spitalul Municipal Bacău, aflat în aceeaşi curte cu Spitalul Judeţean Bacău, a fost desfiinţat la nivel juridic prin HG în data de 31 iulie 2020, la doi ani după ce Consiliul Judeţean Bacău a aprobat "de principiu reorganizarea Spitalului Judeţean Bacău ca urmare a desfiinţării spitalului Municipal Bacău şi includerea acestuia în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău".

Tot atunci, s-a aprobat şi "schimbarea denumirii Spitalului Judeţean de Urgenţă din Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău în Spitalul Judeţean de Urgenţă Sfânta Maria Bacău". 

Clădirile sunt în aceeaşi curte, aşa că s-a luat decizia comasării, spitalul judeţean având o finanţare mai bună. 

Secţie de arşi la Spitalul Municipal Bacău, inclusă în PNRR. Autorităţile au cerut remedierea 

În 2.11.2021, Primăria Municipiului Bacău, condusă de Lucian Viziteu (USR), a transmis o adresă către Ministerul Sănătăţii în care cerea remedierea situaţiei. După ce USR, care a făcut o greşeală, ieşise de la guvernare. 

"Ne bucură faptul că Spitalul Municipal Bacău (n.r entitate care, din punct de vedere juridic, nu mai exista de un an de zile) a fost inclus în lista celor 49 de obiective de investiţii propuse a fi finanţate din fonduri PNRR în cadrul obiectivului Construcţii de spitale noi şi/sau construcţii de corpuri/aripi noi de spitale şi/sau dotări pentru 25 de unităţi sanitare, aşa cum ne-aţi informat prin adresa nr. 8333 6.09.2021. Totuşi (...) am constatat că pentru Spitalul Municipal Bacău este prevăzută o secţie de arşi în condiţiile în care fişa de proiect înaintată Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi Ministerului Sănătăţii (...) a fost fundamentată exclusiv pe finalizarea activităţilor de proiectare şi execuţie a lucrărilor aferente Spitalului Municipal Bacău. Menţionăm faptul că structura organizatorică (...) nu prevede o secţie de arşi", se arată în această adresă. 

Mai mult decât atât, într-o adresă trimisă în 22.07.2022, primarul Lucian Viziteu îi transmite ministrului Alexandru Rafila următoarele: 

"Prin adresa transmisă către dumneavoastră nr. 174841/02.11.2021 v-am rugat să analizați remedierea acestei inadvertențe care ar putea împiedica finalizarea obiectivului de investiții finanțat până în prezent de către Guvernul României și UAT Municipiul Bacău și care ar genera efecte negative în ceea ce privește asigurarea serviciilor medicale de calitate pentru comunitatea locală în acest sens, prin adresa transmisă către dumneavoastră nr. 174841/02.11.2021 v-am rugat să analizați remedierea acestei inadvertențe care ar putea împiedica finalizarea obiectivului de investiții finanțat până în prezent de către Guvernul României și UAT Municipiul Bacău și care ar genera efecte negative în ceea ce privește asigurarea serviciilor medicale de calitate pentru comunitatea locală". 

Doar că la începutul lunii noiembrie 2021, Alexandru Rafila nu era ministrul Sănătăţii. 

În PNRR apare secţia de arşi într-un spital care nu există. Cu un buget mult peste ce s-a cerut

Am consultat PNRR-ul, secţiunea Sănătate, iar la lista celor 49 de obiective de investiţii am regăsit şi "Spitalul Municipal Bacău". Mai exact, "Spitalul Municipal Bacău – înființarea și dotarea unei noi unități de arși".  VEZI AICI LISTA COMPLETĂ A CELOR 49 DE OBIECTIVE DE INVESTIŢII

Conform unor surse DC NEWS, şi la buget sunt probleme. 

Primăria Municipiului Bacău a reiterat, într-o adresă către Ministerul Sănătăţii, că este nevoie de suma de 15 milioane de euro, pentru obiectivul de investiţii "EXTINDERE ȘI DEZVOLTARE INFRASTRUCTURĂ MEDICALĂ – FINALIZARE PROIECTARE ȘI EXECUȚIE SPITAL MUNICIPAL BACĂU ȘI INTEGRAREA ÎN ANSAMBLUL MEDICAL AL SPITALULUI JUDEȚEAN DE URGENȚĂ BACĂU". 

Cu toate astea, potrivit surselor noastre, în bugetul făcut în 2021 figurează, la secţiunea "Înfiinţarea, Amenajarea şi dotarea unei unităţi de îngrijire a pacienţilor cu arsuri în cadrul Spitalului Municipal Bacău", suma de 25 milioane euro. VEZI FOTO MAI JOS: 

Ghinea l-a atacat pe ministrul Rafila, dar... se contrazice 

„Rafila scoate de la finanțarea PNRR un spital care e 85% gata! Ca să facă loc repetenților din PSD.

Cu slide-uri, cifre și mare tam-tam, Rafila a prezentat alaltăieri criteriile propuse de minister pe baza cărora vor fi alese cele 25 de spitale ce se vor finanța prin PNRR. Alese e un fel de a spune, pentru că deja criteriile frumos ambalate în grafice, au un iz greu de politizare trandafirie.

În loc să pună, cu prioritate, accentul pe proiectele și lucrările aflate în stadiile cele mai avansate de proiectare sau chiar execuție, Rafila face praf banii, cu un egalitarism ce miroase a partizanat de la o poștă", a scris Cristian Ghinea pe Facebook.

Cristian Ghinea, ministrul care a scris PNRR-ul, îl acuză pe ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, că scoate de la finanţare un spital care e gata în proporţie de 85%. Dar oricum în PNRR nu era inclus spitalul, ci doar o secţie de mari arşi acolo.

Într-un spital care, oricum, din punct de vedere juridic nu mai există. Doar clădirea există, într-adevăr, însă aşa cum e menţionat şi în hotărârile CJ Bacău şi în adresa trimisă de Primăria Bacău către Ministerul Sănătăţii, aceasta trebuie integrată în Spitalul Judeţean. 

Şi la stadiul de finalizare se înşeală Cristian Ghinea. Conform adresei trimise de Primăria Bacău la Minister, "Stadiul fizic al obiectivului de investiţii este de 75%. Etajele 4 și 5 sunt date în administrare Spitalului Județean Bacău şi sunt folosite pentrul tratarea pacienților COVID-19. Parterul şi subsolul (parţial) sunt în execuţie a lucrărilor, ca urmare a asocierii Municipiului Bacău şi a Judetuţui Bacău pentru realizarea în comun a lucrărilor de investiţie pentru asigurarea funcţionării Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău, pentru preluarea pacienţilor infectaţi cu virusul Sars-Cov-2". 

Evident, secţia de mari arşi nu poate fi construită în Spitalul Municipal Sfânta Maria. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel