Murăturile reprezintă cea mai sănătoasă garnitură din sezonul rece, potrivit nutriționiștilor. Unii le preferă pe cele în oțet, alții pe cele în saramură, iar fiecare gospodină are câte un secret pentru a le face delicioase, să nu devină moi, ci să fie crocante. Unii le cumpără, dar ținând cont de faptul că în acest an au căzut scumpirile peste noi, nu ar fi rău să învățăm să ni le facem singuri acasă. S-ar putea să descoperim că chiar ne pricepem. Pe rețelele sociale găsim nenumărate rețete. Gospodinele din România conservă în combinații cât mai colorate conopidă, gogoșari, ardei, gogonele, castraveți, morcovi, sfeclă, varză și chiar fructe, iar unele dintre ele nu ezită să își spună secretele.
Secretul unei gospodine din Bistrița
Este și cazul Ninei Rus, o femeie din Bistrița care vinde sute de borcane de murături. Femeia a spus la Pro Tv care este secretul ei pentru niște murături perfecte.
″În momentul în care punem saramura, o să rămână așa două zile la soare, fără capac, apoi, a doua zi, noi o să luăm apa. Saramura o fierbem din nou, o strecurăm și o turnăm peste castraveți din nou.”, a spus Nina Rus, producător murături. Vezi AICI rețeta. Dacă preferi castraveții în oțet, găsești rețeta AICI.
“Anul trecut borcanul a fost 80 de bani, acum e un leu. La castraveți, dacă înainte găseam la en-gros cu 1,5 lei, acum discutam de la 2,5 la 3 lei”, a spus Vasile Bindea, producător.
Mihaela Bilic: Avem două efecte: vitamine și minerale
Medicul nutriționist Mihalea Bilic a spus care sunt beneficiile murăturilor pentru organismul nostru.
“Avem două efecte ale lor: vitamine și minerale din legume și apoi tot ce înseamnă fermenți vii, aceia de care ține imunitatea și echilibrul nostru. Toate elementele fermentate contribuie la îmbogățirea și să spunem întărirea florei microbiene intestinale, care e responsabilă de imunitate.”, a explicat Mihaela Bilic, medic nutriționist.
Persoanele sănătoase pot consuma frecvent castraveți murați, mai ales dacă sunt preparați cu mai puțină sare. În ciuda efectelor benefice, castraveții murați sunt interziși celor cu afecțiuni renale severe sau celor cu hipertensiune.
VEZI ȘI: Ce trebuie să știi înainte să mănânci CASTRAVEȚI MURAȚI. Avertismentul medicilor
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- Marte în Berbec, din 30 aprilie. Ce aduce în viețile noastre. Patru zodii sunt primele afectate
- Lovitură de teatru la CCR: documente ANAF, declarate neconstituționale în procesele penale
- Doi mari actori români au scris istorie împreună, dar s-au urât în viața reală. De ce nu și-au vorbit timp de 32 de ani
- Probleme pentru doi concurenți, la Te cunosc de undeva: "M-am trezit cu genunchiul umflat"
- DNA, primele acuzații oficiale după perchezițiile la Complexul Energetic Oltenia (CEO). Cine este directorul reținut. Acuzațiile procurorilor
- Dispare obiceiul de a consuma vin? Ce afectează vânzarea popularei băuturi
- "Să aprindem grătarele". Ce spune Mihaela Bilic despre mici, cel mai popular aliment printre români
- 10 lucruri pe care nu le știai despre primarul USR Dominic Fritz
- BANCUL ZILEI: Lucruri dificil de realizat
- Prof. univ. dr. Mircea Duțu, semnal de alarmă asupra reformării profesiei juridice: Robotul a participat la admiterea în magistratură și a trecut cu brio / video