Data publicării:

Secretul din ceai și cafea, descoperit la 10 ani distanță. Așa calculezi câtă cafeină poți bea pe zi

Autor: Irina Constantin | Categorie: Sanatate
WhatsApp
foto ilustrativ Pixabay
foto ilustrativ Pixabay

Nutriționistul Mihaela Bilic dezvăluie ce ar trebui să știi despre cafea și ceai, dar și ce cantitate maximă poți bea pe zi, în funcție de greutate. 

”Ceaiul se infuzează mult iar cafeaua puțin.  Deși au nume diferite, teina din ceai și cafeină din cafea sunt de fapt una și aceeași substanță: trimetilxantina, un alcaloid cu efect stimulant pentru sistemul nervos și cardiovascular. Doi chimiști diferiți le-au descoperit și le-au denumit în anii 1800, la diferență de 10 ani.

Dacă molecula este aceeași, concentrația diferă de la o băutură la alta: cafeaua conține de 2-5 ori mai multă cafeină decât ceaiul. În ceai există taninuri care se leagă de teină și îi întârzie absorția, deci efectul stimulant va fi moderat ca intensitate și va dura 3-6 ore. În schimb cafeaua are un efect rapid, de intensitate crescută, pe o durată de 2-3 ore.

Metoda de preparare influențează și ea concentrația de cafeină:

- un ceai infuzat sub 2 minute va avea un efect stimulant mai puternic, efect care diminuă dacă infuzia este prelungită

-  cafeaua scurtă (ristretto) are un conținut mai mic de cafeină față de un expresso lung, în care timpul de contact dintre apă și cafea este prelungit.

Raportat la 100ml lichid, un expresso conține 133mg cafeină, un ceai 20mg, iar o cafea filtru/instant 50mg. Raportat la porție, o ceașcă de ceai sau o cafea expresso conțin aprox 30mg, iar o cană de cafea filtru 80mg.

Câtă cafeină putem consuma zilnic? Depinde de toleranță și bolile asociate, doza medie este de 200mg, iar cea maximă de 400mg. Formulă de calcul: greutatea x 6 = doza maximă admisă, adică 300mg cafeină/zi pentru o persoană de 50 kg.” a scris celebrul nutriționist Mihaela Bilic, pe Instagram. 

Iată și câteva secrete despre cafea: 

- Ideal este să bei cafea prăjită recent, cu cel mult 7 zile înainte. După aproximativ o săptămână, cafeaua pierde aproximativ 75% din arome. 

- Cafeaua își pierde gustul și aromele la scurt timp după ce este măcinată. Ideal ar fi să macini boabele de cafea chiar înainte de a o prepara. 

- Cântărește, nu măsura cu lingurița. Astfel, dacă faci cafea după o rețetă preferată, important e să nu te păcălești și să măsori cu recipiente, ci să cântărești cu cântarul de bucătărie, pentru că sunt mari diferențe de volum și greutate în funcție de forma cafelei (boabe, măcinată dur, măcinată fin). 

- Pre-clătiți filtrul de hârtie, pentru a nu da gust de carton cafelei. 

- Prepară cafea cât să bei o dată. După 10 minute, își pierde aroma. 

- Cafeaua proaspăt măcinată cu o râșniță conică are un gust mai bun decât una pre-măcinată. 

- Cafeaua este 98% apă. Astfel, dacă apa are gust bun și cafeaua va fi bună. Astfel, ar fi ideal să treci apa printr-un filtru înainte de a prepara cafeaua, pentru că apa îi poate da cafelei un gust inclusiv amar. Cafenelele cheltuie pe aparatele de filtrare a apei cât pe aparatele de preparare a cafelei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel