Data publicării:

Secretele a 95% din univers ar putea fi dezvăluite de succesorul acceleratorului de particule Hadron Collider

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Oamenii de știință de la CERN - unde se află cel mai mare accelerator de particule din lume - au înaintat propuneri pentru un nou "supercolider" care, se speră, va ajuta la descoperirea secretelor a 95% din univers.

Future Circular Collider (FCC) este considerat succesorul gigantic al Large Hadron Collider (LHC), care se află într-un tunel de 27 de kilometri sub pământ, în apropiere de Geneva, Elveția, dar noua mașină este criticată și pentru prețul său de 17 miliarde de lire sterline.

LHC, care a început să funcționeze în 2008, a realizat primele coliziuni de particule de înaltă energie în 2010, iar în ultimii ani a primit o serie de îmbunătățiri.

Acesta accelerează particulele subatomice până aproape de viteza luminii, înainte de a le ciocni unele de altele.

LHC a descoperit așa-numita "particulă a lui Dumnezeu" - bosonul Higgs - care a permis cercetătorilor să înțeleagă mai bine de unde își ia masa materia.

Cu toate acestea, nu a reușit încă să afle mai multe despre secretele materiei și energiei întunecate - forțe și particule puțin cunoscute care ar permite oamenilor de știință să înțeleagă mai bine universul.

"Este un instrument care va permite omenirii să facă pași uriași înainte în a răspunde la întrebări din fizica fundamentală"

Noile propuneri fac parte din studiul FCC realizat de CERN - Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară - și vor fi plătite de țările membre, inclusiv de Marea Britanie, care analizează planurile.

FCC, a cărui construcție ar urma să înceapă în anii 2040 și care ar avea o circumferință de peste 90 de kilometri, are ca obiectiv "împingerea frontierelor energetice și de intensitate ale ciocnirilor de particule" și implică universități și experți din întreaga lume.

Directorul general al CERN, profesorul Fabiola Gianotti, a declarat pentru BBC News: "Este un instrument care va permite omenirii să facă pași uriași înainte în a răspunde la întrebări din fizica fundamentală cu privire la cunoștințele noastre despre univers. Și pentru a face acest lucru, avem nevoie de un instrument mai puternic".

Prețul și dimensiunea noii mașinării au atras critici din partea altor experți.

Fostul consilier științific principal al Regatului Unit, profesorul Sir David King, a declarat pentru BBC: "Atunci când lumea se confruntă cu amenințări cauzate de urgența climatică, nu ar fi mai înțelept să canalizăm aceste fonduri de cercetare către eforturile de a crea un viitor controlabil?".

Următorul supercolider al planetei ar consuma la fel de multă energie ca un "oraș de dimensiuni medii", potrivit CERN - dar adaugă că FCC ar folosi "doar o șesime din energia rivalilor săi, cei mai mari consumatori de energie, pentru a atinge aceleași obiective fizice".

Acesta susține că amprenta de carbon a FCC ar fi "doar 1% din cea mai poluantă alternativă", conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel