Data actualizării:
Data publicării:

Secretarul general al ONU, la Moscova înainte de Kiev. Zelenski: Războiul este în Ucraina

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Captură video/ Cine-i scrie discursurile lui Zelenski
foto: Captură video/ Cine-i scrie discursurile lui Zelenski
Antonio Guterres, secretarul general al ONU, va merge la Moscova, înainte să meargă la Kiev. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi-a arătat nemulţumirea. 

Secretarul general al ONU va vizita Turcia înainte de a se îndrepta spre Moscova și Kiev, relatează BBC.

Potrivit unui comunicat al ONU, Antonio Guterres va vizita luni capitala Ankara, unde se va întâlni cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Marți, el se va îndrepta apoi spre Moscova, unde urmează să se întâlnească cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, și va avea un "dejun de lucru" cu ministrul de externe Serghei Lavrov.

Ultima sa oprire va avea loc joi, la Kiev, unde se va întâlni cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și cu ministrul de externe Dmytro Kuleba.

Turcia a servit ca mediator între Ucraina și Rusia în timpul războiului și a găzduit discuții de pace între cele două părți.

Însă decizia ONU de a vizita Rusia înaintea Ucrainei a fost criticată de Zelenski.

"Războiul este în Ucraina, nu există cadavre pe străzile din Moscova. Ar fi logic să mergem mai întâi în Ucraina, să vedem oamenii de acolo, consecințele ocupației", a declarat el sâmbătă.

Antonio Guterres le-a trimis marţi scrisori preşedintelui Putin şi omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, cerând să fie primit la Moscova şi Kiev.

De la începutul intervenţiei ruse în Ucraina la 24 februarie, ONU a fost marginalizată în conflict, printre altele din cauza rupturii provocate de această criză între cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate, din care Moscova face parte împreună cu Washington, Paris, Londra şi Beijing.

De când Antonio Guterres a afirmat că Rusia încalcă Carta ONU prin trimiterea de trupe în Ucraina, preşedintele rus a declinat orice contact cu şeful ONU, refuzând să discute cu acesta la telefon.
Antonio Guterres a avut, de asemenea, puţine contacte cu preşedintele ucrainean, cu care a purtat o singură convorbire telefonică, la 26 februarie.

Marţi, el a denunţat noua ofensivă rusă în estul Ucrainei şi a cerut ambelor părţi să înceteze lupta pentru o "pauză umanitară" de patru zile cu ocazia Paştelui ortodox

Guterres va avea la Moscova de asemenea o întâlnire de lucru şi un dineu cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov.Acesta din urmă a declarat vineri că negocierile ruso-ucrainene trenează şi a estimat că Ucraina nu manifestă dorinţa de a le continua, după ce negociatorii ucraineni au revenit asupra unor propuneri formulate anterior şi nu au răspuns încă unor alte propuneri ale Moscovei, care acuză astfel o atitudine inconsecventă din partea Kievului, ce ar fi în opinia lui Lavrov rezultatul unor influenţe ale Washingtonului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel