Sechele CARDIACE după Covid-19. Medic, semnal de alarmă: Nu este afectat numai plămânul
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Studiile arată că virusul SARS-CoV-2 lasă sechele cardiace după vindecare. Pe termen scurt și mediu, pacienții care au avut o formă gravă de manifestare a bolii, chiar și după șase luni de la vindecare, încă au sechele cardiovasculare și pulmonare. 

Covid-19 lasă sechele după vindecare. Chiar și la șase luni din momentul în care pacienții au teste negative, ei manifestă problemă de sănătate, ca urmare a impactului avut de virus în organism. 

Medicul Grigore Tinica, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare Iași, a subliniat, la Digi24, că COVID-19 ”are un tropism foarte mare pentru celule nervoase și pentru celulele endoteliale, de aceea provoacă microtromboze în majoritatea vaselor de sânge, inclusiv în vasele inimii, deci este afectat nu numai plămânul, prin scăderea saturației și fibroză pulmonară. La rândul ei, fibroza pulmonară duce la insuficiență cardiacă dreaptă.”

”Pe termen scurt și mediu, se constată că acești pacienți - cei care au suportat o formă gravă de SARS-CoV-2- chiar și după 3-4-6 luni de la așa-zisa însănătoșire încă au sechele cardiovasculare și pulmonare, cum ar fi dispnee, dispnee de repaus, dispnee de efort, tahipnee și alte simptome.” a subliniat medicul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel