Data publicării:

Seceta provoacă fermierii! Vom înlocui porumbul cu sorgul?

Autor: Liana Ganea | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Seceta îi pune la grea încercare pe fermierii români. Aceștia sunt nevoiţi să recurgă la diferite metode pentru a nu ieşi în pierdere. 

Seceta din România i-a îngrijorat pe fermierii români și i-a făcut, astfel să cultive plante mai rezistente, comparativ cu culturile de porumb, a informat Antena 3 CNN.

Tot mai mulți agricultori s-au săturat să piardă culturi de la an la an, așadar, s-au gândit să înlocuiască culturile de porumb cu hectare de sorg. Mai exact, în județul Buzău, vor fi însămânțate deja, din această primăvară peste 1.000 de hectare de sorg.

Sorg-ul este o plantă cultivată pe suprafețe întinse în Africa, iar costurile de înființare a culturii sunt destul de mici. Promițătoare sunt și producțiile, care pot ajunge ușor la 7 tone pentru fiecare hectar cultivat, chiar și în condiții de secetă. Sorg-ul a mai fost cultivat în România în urmă cu mulți ani, însă a fost scoasă din cultură. Agricultorii care mizează pe sorg trebuie să știe că această plantă nu se poate cultiva pe orice teren. Solul în care va fi plantat sorg-ul trebuie pregătit cu mare atenție.

Din sorg se poate obține făina fără gluten și este folosită adesea în panificație și patiserie. De asemenea, aceste preparate din făina de sorg se pot consuma fără probleme de persoanele care au intoleranță la gluten. În special, tulpina plantelor de sorg se pot folosi ca furaje pentru animale.

Sorgul poate fi făcut şi popcorn. Boabele se expandează la fel ca cele de porumb. Se poate face chiar și risotto cu sorg și poate fi folosit în multe alte feluri de mâncare. Sorgul are o calitate furajeră mai slabă decât porumbul. Este bogat în carbohidrați, cu 10 la sută proteine și 3,4 la sută grăsimi, și conține calciu și cantități mici de fier, vitamina B1 și niacină. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel