Se schimbă vremea acum. Au fost emise alerte de fenomene severe imediate. Zonele vizate
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
foto pexels
foto pexels
ANM a emis Cod Portocaliu și Cod Galben de fenomene severe imediate. 

UPDATE:

A fost emis Cod Portocaliu, valabil până la ora 17:00, în județul Caraş-Severin: Oravița, Bozovici, Ciclova Română. 

Se vor semnala local averse torențiale ce vor acumula peste 35...40 l/mp, frecvente descărcări electrice, vijelie, grindină. 

UPDATE: 

A fost emis Cod Portocaliu valabil până la 16:30. ANM anunță local averse torențiale ce vor acumula peste 35...40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelie, grindină în județele: 

Covasna: Vâlcele, Belin, Hăghig;
Braşov: Feldioara, Hoghiz, Dumbrăvița, Hălchiu, Apața, Comana, Măieruș, Părău, Crizbav. 

În aceleași județe, dar la Întorsura Buzăului, Sita Buzăului (Covasna) și la Vama Buzăului (Brașov), până la ora 16:00, este Cod Portocaliu de 
local averse torențiale ce vor acumula peste 35...40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelie și grindină.

UPDATE: A fost emis Cod Galben, până la ora 15:30, de averse ce vor cumula 25...30 l/mp, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, posibile grindină de mici dimensiuni, valabil în județul Vrancea (Vidra, Jariștea, Mera, Vârteșcoiu, Poiana Cristei, Cârligele, Reghiu, Paltin, Vintileasca, Andreiașu de Jos, Broșteni, Năruja, Valea Sării, Spulber). 

Este Cod Portocaliu până la ora 15:00 în județul Buzău (Nehoiu, Pătârlagele, Gura Teghii, Chiojdu, Siriu, Pănătău, Colți, Bozioru) unde se semnalează, conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) local averse torențiale ce vor acumula peste 35...40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelie și grindină.

Până la ora 14:45, se anunță Cod Galben de averse ce vor cumula 25...30 l/mp, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, posibil grindină de mici dimensiuni, în județele: 

Bacău: Podu Turcului;

Galaţi: Brăhășești, Ghidigeni, Gohor, Priponești;

Vrancea: Tănăsoaia, Boghești;

Vaslui: Tutova, Ivești, Pochidia, Pogonești. 

ANM a emis mai multe alerte meteo de Cod Galben și Cod Portocaliu, pentru astăzi, 4 iulie, și marți, 5 iulie. 

Cod Galben și Cod Portocaliu, 4 - 5 iulie

Administrația Națională de Meteorologie a emis două avertizări meteo pentru astăzi, 4 iulie, și marți, 5 iulie 2022, una de Cod Galben, alta de Cod Portocaliu. 

Alerta de Cod Galben a fost emisă pentru val de căldură și disconfort termic ridicat. Meteorologii anunță că ”În intervalul menționat valul de căldură se va menține în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade.”

Alerta de Cod Portocaliu a fost emisă pentru val de căldură în intensificare și disconfort termic accentuat. ”În zilele de luni (4 iulie) și marți (05 iulie), în zonele joase din vestul și nord-vestul țării valul de căldură se va intensifica, iar temperaturile (diurne și nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36...38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18...22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.” conform ANM. 

Alertele în vigoare până la ora 21:00, astăzi, 4 iulie

În același timp, ANM a emis, cu valabilitate de la ora 12:00 la ora 21:00, alte două avertizări, de Cod Galben și Cod Portocaliu. 

Codul Galben a fost emis pentru instabilitate atmosferică temporar accentuată: ”În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată local în zonele de munte, în vestul și nordul Munteniei, în Transilvania și sudul Banatului. Aceasta se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25...35 l/mp.” anunță ANM, care mai notează că fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala izolat și în restul țării.

Codul Portocaliu a fost emis pentru instabilitate atmosferică accentuată, cantități însemnate și vijelii: ”În Oltenia, nord-vestul Munteniei și local în Carpații Meridionali vor fi averse torențiale și pe arii restrânse vijelii (rafale de peste 65...75 km/h). În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 35...40 și izolat 50...60 l/mp.” mai arată sursa citată. 

Vezi aici harta zonelor vizate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel