Se schimbă banii. Intră în circulaţie noile bancnote de 100 şi 200 de euro
Banca Centrală Europeană (BCE) va pune marţi în circulaţie noile bancnote de 100 şi 200 de euro din seria 'Europa', destinate să fie mai sigure.
Acestea vor fi cea de-a cincea, respectiv a şasea bancnotă din seria 'Europa', după cea 5 euro care a intrat în circulaţie în luna mai 2013, urmată la sfârşitul lunii septembrie 2015 de noua bancnotă de 10 euro, de noua bancnotă de 20 euro în luna noiembrie 2015 şi de cea de 50 de euro care a intrat în circulaţie în luna iulie 2016.
Noile bancnote 'sunt mai compacte şi mai practice de utilizat, culorile sunt mai luminoase şi sunt mai sigure', a asigurat Laure Lalouette, expertă în bancnote la BCE. În plus, 'noile bancnote vor fi mai greu de falsificat. Obiectivul nostru este să fim întotdeauna în faţa falsificatorilor', a adăugat Laure Lalouette.
Diferențe la noile bancnotele
La prima vedere noile bancnote nu diferă foarte mult de vechile modele, cu excepţia dimensiunilor, a constatat un jurnalist de la AFP care a fost invitat la o prezentare a noilor bancnote în apropiere de Roma, unde sunt produse. Chiar dacă au aceeaşi lungime ca actualele bancnote, noile bilete de 100 şi 200 de euro din seria 'Europa' au aceeaşi înălţime cu bancnota de 50 de euro, spre deosebire de vechea serie care avea bancnote cu o înălţime mai mare. Noile bancnote vor putea fi gestionate mai eficient de automatele bancare, a dat asigurări BCE. De asemenea, dimensiunea lor 'va fi mai bine adaptată la dimensiunea portofelelor şi vor avea o durată de viaţă mai lungă pentru că vor fi mai rezistente la uzură şi ruperi', a adăugat instituţia de la Frankfurt.
Pentru a îngreuna contrafacerea bancnotelor euro, BCE a decis să introducă treptat în circulaţie noile bancnote din seria 'Europa' cu măsuri de securitate sporite. În schimb, BCE a decis în 2016 că va înceta să mai emită noi bancnote de 500 de euro, din cauza 'îngrijorărilor că aceste bancnote ar putea facilita activităţile ilicite'. Bancnotele aflate în circulaţie rămân legale şi pot fi utilizate pentru a face plăţi. BCE este responsabilă de emiterea de monede şi bancnote pentru cele 19 state membre ale zonei euro. Producerea monedelor şi bancnotelor revine băncilor centrale naţionale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News