Data actualizării:
Data publicării:

Se pregătește Suedia pentru SWEXIT? Al doilea partid ca mărime spune că este timpul ca Suedia să „reevalueze” aderarea la UE

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Liderul celui de-al doilea partid ca mărime din Suedia a declarat că este timpul să „reevalueze” apartenența țării la Uniunea Europeană, punând sub semnul întrebării „Swexitul”.

Jimmie Akesson a spus că puterea în continuă expansiune a UE înseamnă că „politicienii germani, polonezi sau francezi, decid ce mașină poți cumpăra, cât de scumpă ar trebui să fie benzina și ce copac poți tăia pe propriul teren."

Liderul democraților din Suedia a spus că țara ar trebui să caute mai multe scutiri de la legile UE, ca parte a resetării relațiilor cu grupul de 27 de membri.

Akesson, al cărui partid anti-imigrație are o mare influență asupra guvernului de centru-dreapta al Suediei, nu a cerut direct „Swexit” - un vot pentru a părăsi Uniunea Europeană, așa cum au făcut alegătorii britanici în 2016, dar el a spus că UE se îndreaptă într-o direcție greșită.

„Astăzi, există motive întemeiate pentru a ne reevalua serios calitatea de membru al uniunii”, a scris Akesson în cotidianul Aftonbladet. „Alegerile noastre generale din Suedia vor înceta în curând să mai aibă vreo semnificație în dezvoltarea Suediei. Desigur, nu putem permite să se întâmple asta.", a mai spus acesta.

Akesson a avertizat că UE ar putea impune politici de imigrare mai liberale Suediei, care a luat o linie din ce în ce mai dură în ultimii ani cu privire la cererile de azil.

Suedezii sunt printre cei mai pozitivi din Europa în ceea ce privește aderarea la UE, cu 68% sprijin, potrivit unui sondaj realizat de Universitatea Göteborg în martie.

Țara a solicitat anul trecut să adere la alianța militară NATO, care include majoritatea membrilor UE - inclusiv Finlanda, care a aderat oficial pe 4 aprilie. Aderarea Suediei a fost până acum blocată de obiecțiile Turciei și Ungariei.

Poziția sceptică a democraților suedezi față de UE a fost mult timp văzută ca un obstacol în calea acceptării lor în mainstreamul politic, iar partidul a renunțat la această cerere în 2018 pentru a câștiga mai mulți alegători.

Partidul a amenințat că va doborî coaliția dacă nu va reduce taxele la carburanți și nu va rezista UE în privința cotelor de azil, scrie Dailymail.co.uk.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel