Se poate isca un incendiu de la simpla frecare a șosetelor pe covor? Cercetătorii vin cu explicații
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Se poate naște un incendiu de la un pieptene dat prin păr?

Da, electricitatea statică poate într-adevăr declanșa un incendiu, dar acest lucru depinde de mai multe condiții, scrie Live Science. Fenomenul apare atunci când există un dezechilibru între sarcinile electrice negative și pozitive dintr-un obiect care se acumulează până când se descarcă.

Una dintre cauzele cele mai frecvente este triboelectricitatea, care apare atunci când două materiale intră în contact și apoi se separă în mod repetat. Un exemplu comun este frecarea șosetelor pe un covor sau trecerea unui pieptene prin păr. În acest proces, electronii negativi sunt transferați între obiecte, ceea ce poate duce la o descărcare statică atunci când atingeți alt obiect sau chiar un animal de companie.

Poate electricitatea statică să cauzeze un incendiu?

În cazuri rare, electricitatea statică poate provoca un incendiu dacă există condiții favorabile, cum ar fi prezența unui gaz inflamabil sau a unor materiale combustibile. Totuși, aceste situații sunt mai puțin comune și necesită un set specific de circumstanțe pentru a se întâmpla.

Comparativ cu fulgerele, încărcăturile statice pot părea inofensive, dar nu trebuie subestimate, deoarece dețin suficientă energie pentru a provoca daune semnificative sau chiar pentru a declanșa un incendiu. Incendiile cauzate de electricitatea statică sunt de obicei asociate cu prezența vapori și gaze inflamabile, un scenariu des întâlnit în stațiile de benzină în timpul procesului de realimentare.

Într-adevăr, scânteile electrice generate de la o persoană pot declanșa incendii în anumite situații. Pentru a preveni acest risc, recomandarea este să atingeți metalul sau mânerul mașinii înainte de a utiliza o pompă pentru a evacua electricitatea statică.

În context industrial, electricitatea statică poate fi, de asemenea, un factor de declanșare a incendiilor, în special în prezența prafului fin, cum ar fi praful de lemn sau de aluminiu. Lucrătorii trebuie să se descarce înainte de a manipula materiale inflamabile în astfel de medii pentru a evita riscul de incendiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel