Se pare că există un motiv nebănuit pentru formarea ridurilor: bacteriile de pe fața ta. Ce au descoperit oamenii de știință
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Andrea Piacquadio: Pexels
Fotografie de la Andrea Piacquadio: Pexels
Acest lucru este sugerat de noi cercetări care au descoperit o asociere între unele bacterii și pierderea de colagen, proteina care conferă pielii un aspect neted și tineresc.  

Cu toții probabil știm că, de-a lungul anilor, pielea noastră își pierde progresiv din elasticitate, până când apar primele riduri. De ce se întâmplă acest lucru nu este pe deplin înțeles, totuși. Formarea lor a fost atribuită mai multor factori, de la genetică la expunerea la soare și chiar poziția de dormit. Dar noi cercetări sugerează că unele bacterii care trăiesc pe fețele noastre pot fi implicate.

Pentru a evalua modul în care microbiomul pielii - populația de microorganisme care rezidă pe pielea noastră - este implicată în procesul de îmbătrânire și formarea ridurilor, cercetătorii au tamponat obrajii a 51 de femei, toate caucaziene, dintre care aproximativ jumătate se aflau între vârste de 20 și 26 de ani, restul cu vârste cuprinse între 54 și 60 de ani, potrivit Fan Page.

”Am fost interesați să examinăm modul în care microbiomul pielii diferă în pielea îmbătrânită, deoarece am constatat anterior că este o manifestare a factorilor genetici și de mediu, inclusiv stilul de viață, etnia, locația geografică, expunerea la soare, pielea, obiceiurile de igienă, sănătatea generală și vârsta”, a spus cercetătoarea Julia Oh, de la Laboratorul Jackson din Farmington, Connecticut.

Unele bacterii sunt implicate în formarea ridurilor


Analiza a constatat că microbiomul facial are o compoziție care variază semnificativ în funcție de vârstă și că unele bacterii sunt mai abundente pe pielea femeilor în vârstă decât la femeile tinere.

Mai exact, folosind o tehnică numită metagenomică cu pușcă pentru a explora această biodiversitate, Oh și colegii sai au identificat trei specii de bacterii majore pe fețele tuturor participanților la studiu - Cutibacterium acnes, Staphylococcus epidermidis și Corynebacterium kroppenstedtii.

Prima specie se găsește cel mai frecvent pe pielea femeilor mai tinere, în timp ce ultimele două pe cea a femeilor mai în vârstă.

După cum era de așteptat, cercetătorii au descoperit pierderea de colagen la femeile în vârstă, sugerând o asociere între specii bacteriene mai abundente pe pielea lor și scăderea nivelului de colagen odată cu înaintarea în vârstă.

Cu alte cuvinte, cercetarea sugerează că unele bacterii ar putea fi implicate în procesele de îmbătrânire și de formare a ridurilor din cauza pierderii de colagen, deși direcția corelației nu este încă cunoscută: s-ar putea de fapt ca bacteriile să provoace o pierdere de colagen sau că pierderea în sine schimbă microbiomul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel