Se contestă alegerile și la Vaslui. Președintele CJ nu este validat
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Partidul Național Liberal a contestat rezultatele alegerilor de la Vaslui. Aceștia au sesizat mai multe nereguli.

Județul Vaslui încă nu are președinte de Consiliu Județean si se pregătește de un mare scandal electoral. Liberalii au contestat rezultatele alegerilor de duminică sesizând mai multe nereguli, printre care numărul foarte mare de voturi nule. Biroul Electoral Județean a admis, cu sase voturi „pentru” si cinci „împotrivă” contestația, aprobând astfel renumărarea voturilor nule la toate secțiile. 

Buzatu a câștigat la diferență mică

Conform rezultatelor de la urne, Dumitru Buzatu, candidatul PSD la președinția Consiliului Județean, a câștigat alegerile în fata lui Marius Arcăleanu, principalul său contracandidat. Diferența dintre cei doi este însă foarte mică, de aproape 2.800 de voturi. La o zi după alegeri, liberalii au susținut cã au indicii clare cã există nereguli la completarea proceselor verbale si cã rezultatul alegerilor nu este corect.

Ce contestă liberalii?

Conducerea PNL spune cã, raportat la numărul de voturi valabil exprimate pe toate secțiile de votare, procentul de voturi considerate ca fiind nule este mult prea mare, motiv pentru care au suspiciuni rezonabile cã procedura de anulare a voturile a fost viciată. Mai mult decât atât, liberalii au primit informații cã unele birouri ale secțiilor de votare au considerat ca fiind nule buletinele de vot pentru alegerea Consiliului Județean Vaslui în care apărea stampila „Votat” pe chenarul PNL, iar pe verso era imprimată invers stampila Votat (din cauza excesului de cerneală) pe chenarul PSD.

În consecință, s-a solicitat renumărarea tuturor buletinelor de vot pentru alegerea Consiliului Județean Vaslui declarate nule, în vederea reverificării acestora pentru a se vedea dacă declararea lor ca fiind nule s-a făcut în conformitate si cu respectarea prevederilor aplicabile.

Solicitarea PNL a fost aprobată ieri, în Biroul Electoral Județean, cu sase voturi „pentru” si cinci voturi „împotrivă”, însă discuțiile contradictorii au continuat si după ședintă, oamenii lui Dumitru Buzatu opunându-se acestei renumărări. Bomba electorală de la BEJ cade la o zi după ce Partidul Social Democrat a cerut renumărarea voturilor la Consiliul Local Vaslui, solicitare respinsă de Biroul Electoral de Circumscripție Municipală Vaslui.

Reamintim cã rezultatele după numărarea voturilor îl dau pe Dumitru Buzatu câștigător, acesta obținând 54.360 voturi. Pe locul doi s-a clasat Marius Arcăleanu, cu 51.524 voturi. În județul Vaslui sunt însă peste 12.000 de voturi nule, cel mai mare număr de la revoluție încoace. Pe partide, procentele sunt următoarele: PSD – 38,95%, PNL -35,5%, ALDE – 8,82%, USR – 8,3% si Pro România cu 5,03%. PMP nu a reușit sã treacă pragul electoral. Nu este exclus ca după renumărarea voturilor nule, componenta Consiliului Județean sã sufere modificări, potrivit Vremeanouă.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel