Se complică situația în România, însă Rafila are și o VESTE BUNĂ
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Alexandru Rafila / Foto Agerpres
Alexandru Rafila / Foto Agerpres
Dacă în următoarele trei zile se vor înregistra zilnic în jur de 5.000 de cazuri noi de coronavirus, să ne așteptăm, săptămâna viitoare, la o creștere accentuată de cazuri în terapiile intensive, avertizează Alexandru Rafila.

„Dacă în următoarele trei zile vom avea tot așa, în jur de 5.000 de cazuri pe zi, să ne așteptăm ca în cursul săptămânii viitoare să asistăm la o creștere destul de accentuată de cazuri în terapiile intensive, ceea ce duce la apropierea de limita la care sistemul de sănătate este adaptat în acest moment. Mă refer la cele puțin peste 1.000 de paturi disponibile și cred că măsurile de reevaluare a capacităților de acordare a asistenței medicale trebuie rapid implementate”, a declarat Alexandru Rafila la Digi 24.

Întrebat dacă există vreo diferență între județe atunci când se testează, Rafila a răspuns că nu contează numai numărul de teste, ci și calitatea acestora: „Noi am propus din partea comisiei științifice a Ministerului Sănătății să stabilim în țară trei patru centre de training și de control extern de calitate, adică să vedem dacă toate laboratoarele lucrează eficient. Sperăm să se implementeze acest sistem cât mai repede. Ar permite și creșterea capacității de laborator”.

Sezonul gripal

Sezonul gripal va începe în ianuarie, crede profesorul Alexandru Rafila, și va avea intensificări în februarie - martie. Măsurile individuale de protecție în contextul Covid au determinat întârzierea sezonului gripal.

Întrebat, tot la Digi 24, dacă au fost deja raportate suprapuneri de cazuri gripă / coronavirus, Rafila a spus că nici în România, dar nici în Europa nu există cazuri.

Este o întârziere a sezonului gripal în acest moment, din fericire. Acest lucru se datorează în bună măsură protecției individuale, ceea ce a adus la diminuarea circulației virusului gripal. O circulație mai intensă a virusului gripal probabil că va fi undeva în luna ianuarie, după părerea mea”, a declarat Rafila.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel