Se caută o casă pentru balena spion, Hvaldimir. Cum a fost salvat mamiferul
Autor: Andreea Ditcov | Publicat pe: 16 mai 2021, 16:51
WhatsApp
Pexels
O balenă-spion rus a ajuns pe coasta norvegiană, căutând ajutor, pentru a fi eliberată de echipamentul care era atașat de corpul ei. 

O balenă beluga a stârnit curiozitatea lumii când a apărut pe țărmul Norvegiei, purtând la gât un ham cu emițător rusesc. S-a bănuit inițial că mamiferul este un spion rus, iar la doi ani de la descoperirea acesteia se cunosc foarte puține aspecte despre trecutul balenei și despre modul în care a ajuns spion. 

Un producător american de film, Regina Crosby, a demarat o campanie de strângere de fonduri pentru construirea unui sanctuar dedicat lui Hvaldimir. Producătorul cere statului norvegian să susțină construirea acestui sanctuar, scrie BBC

A cerut ajutor pescarilor

Balena a fost observată prima dată în aprilie 2019, când a trecut pe lângă ambarcațiunile unor pescari, în apropierea insulelor  Ingoya și Rolvsoya. Acest lucru li s-a părut neobișnuit mai ales că habitatul natural al balenelor de beluga se află în apele arctice, în apropierea polilor. Și mai neobișnuit a fost hamul găsit strâns atașat de trupul balenei. 

Comportamentul balenei a trădat faptul că aceasta căuta ajutor. Un pescar îngrijorat de starea acesteia, Joar Hesten, a trimis imaginile balenei biologului marin Audun Rikardsen, care la rândul său s-a adresat autorității de coastă. Inspectorul Jorgen Ree Wiig a fost trimis să investigheze. 

G Ad:

„Când am văzut balena, am zis ca trebuie să fie ceva cu ea. Mi-am dat seama că situația este unică”, a spus Ree Wiig. 

Pescarul s-a echipat și a sărit în apa înghețată, reușind să elibereze balena și să ia hamul. Pe ham era montată o cameră de luat vederi subacvatică, iar pe cameră erau inscripționate cuvintele „Echipament Sankt Petersburg”. 

Parte a unui program de cercetare

Serviciile norvegiene de informații au ajuns la concluzia că balena cel mai probabil făcea parte dintr-un program de cercetare și s-a îndepărtat de zona unde, de regulă, își petrecea timpul. De altfel, Rusia a mai apelat la mamifere marine pentru programele lor de spionaj. În trecut, delfini au fost antrenați să spioneze. 

Rusia nu a comentat acuzațiile de spionaj. 

Balena a fost botezată Hvaldimir. Hval, în norvegiană înseamnă balenă, iar a doua parte a numelui face referire la președintele Vladimir Putin. Pentru a salva mamiferul, autoritatea de coastă a aprobat un program de monitorizare și hrănire a acestuia. 

Regina Crosby a observat potențialul cinematic al poveștii și a început o strângere de fonduri pentru Hvaldimir. Se încearcă construirea unui sanctuar, iar închiderea unui fiord pare să fie o soluție potrivită. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro