Data publicării:
Se amână Bacalaureatul şi Evaluarea Naţională? Sorin Ion, secretar de stat în Min. Educaţiei: Probleme aproape de nerezolvat atât pentru elevi, cât şi pentru profesori
Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, a vorbit despre posibilitatea amânării examenelor de Bacalaureat, respectiv Evaluare Naţională, în cea de-a treia săptămână de grevă în educaţie.
"În acest moment, la Ministerul Educaţiei ne concentrăm pe soluţii - să le spunem - administrative, pentru că mai sunt şase zile până la primele probe din cadrul examenului de Bacalaureat, vorbim de probele de competenţe. Din punctul nostru de vedere, încheierea situaţiilor la elevii de clasa a XII-a este prioritară. De altfel, în cursul zilei de astăzi am programat o întâlnire cu reprezentanţi ai elevilor, ai părinţilor, ai sindicatelor, pentru a putea găsi împreună cele mai bune soluţii. Fiecare zi în care nu se desfăşoară cursuri înseamnă creşterea exponenţială a riscului de a nu putea derula examenele naţionale în calendarele stabilite. Prin urmare, orice scenariu este posibil în acest moment, inclusiv scenariul de a modifica aceste termene", a explicat Sorin Ion la emisiunea Apel Matinal de la Radio România Actualităţi, moderată de Cătălin Cîrnu.
Sindicatele cer salariu mediu brut pe economie pentru profesorii debutanţi
"Sindicaliştii cer, printre altele, şi încerc să o spun succint, stabilirea prin lege a faptului că salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie. Nu există însă în toate domeniile un astfel de amănunt. Se face comparaţie însă cu salariile celor din sistemul medical. Aplicarea grilei de salarizare pentru învăţământ într-un termen mai scurt decât cei trei ani anunţaţi de Guvern, majorări de salarii şi mai mari decât în ordonanţa dată zilele trecute şi acordarea de la 1 ianuarie anul viitor a cel puţin 15% din cheltuielile bugetului consolidat pentru învăţământ. Se pot satisface aceste cereri ale sindicatelor în învăţământ?", a punctat Cătălin Cîrnu.
"Am să iau în ordine inversă celei enumerate de dvs. Procentul de 15% din bugetul consolidat este prevedere în legile educaţiei, recent adoptate de Parlament. Prin urmare, este o certitudine că se va acorda.
Să nu uităm că acele grile de salarizare pe care sindicatele le solicită acum pentru a intra în vigoare într-un termen mai scurt au fost asumate de către Ministerul Educaţiei împreună cu reprezentanţii federaţiilor sindicale. Prin urmare, cel puţin din punctul de vedere al Ministerului Educaţiei /schelaru/, referirile legate de salarii, nu numai de salarizare, dar de întreaga finanţare a învăţământului din România trebuie să se întâmple. Acum, o garanţie mai mare decât o lege care va intra în vigoare nu ştiu ce am putea...
Pe de altă parte, trebuie să recunoaştem că şi majorările salariale, prin ordonanţa de urgenţă emisă la data de 1 iunie, nu sunt deloc neglijabile, pentru că majorările în sumă brută de 1.000 de lei nu înseamnă doar atât. Pentru o largă categorie de personal didactic - mă refer aici la cei care au dirigenţie, cei care au alte creşteri salariale, gradaţii de merit şi aşa mai departe - baza de calcul o reprezintă noua grilă de salarizare şi se obţin creşteri salariale, vrem să le spunem suplimentare faţă de ceea ce se vehiculează în acest moment. Prin urmare, da, poate că nu este suficient pentru a recunoaşte importanţa muncii cadrelor didactice, dar este, spunem noi, un început promiţător", a mai declarat Sorin Ion.
Se amână Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul?
"Da, lucrurile cred că sunt clare. Revenim însă la durerea elevilor, la durerea părinţilor şi, în fine, poate chiar şi a cadrelor didactice. Conform calendarului, prima probă a Bacalaureatului ar trebui să înceapă în 12 iunie, peste şase zile, Evaluarea Naţională, pe 19 iunie. Ce planuri, nu ştiu, ce strategie aţi mai pus la punct la Ministerul Educaţiei, ca lucrurile să se rezolve, evident?", a fost întrebat secretarul de stat.
"Până la acest moment nu am luat în calcul modificarea acestor date, dar evident că în situaţia în care vom fi în imposibilitatea de a încheia mediile anuale ale elevilor va trebui să luăm în discuţie şi modificarea acestor termene. Evident că, din punctul nostru de vedere, cel mai bine - şi mă refer aici, în primul rând, la elevi - este să derulăm examenele în termenele stabilite, pentru că nu numai cele două evenimente - Evaluare Naţională şi Bacalaureat - sunt iminente în perioada imediat următoare, dar avem chiar şi pentru profesori examenul de Titularizare, examenul de Definitivat, care au etape premergătoare, chiar dacă datele probelor scrise sunt undeva în iulie, dar sunt inspecţii speciale la clasă, există validarea datelor pentru cei înscrişi la Definitivat. Avem examene de atestat pentru absolvenţii de liceu, examene de competenţe profesionale pentru învăţământul tehnologic şi profesional, toate acestea în perioada iunie-iulie. Sunt şi cumva suprapuse şi modificarea oricărui termen duce la probleme ulterioare", a mai arătat acesta.
Întrebat despre varianta prelungirii anului şcolar, Sorin Ion a spus că "e ultima variantă pe care ne-o dorim, mai ales că este o chestiune destul de complicată. Să nu uit că sunt şcoli în ţară în acest moment care au participare la grevă 100% şi scoli care au participare 0%. Cele mai multe dintre ele sunt împărţite, o parte dintre profesori sunt în activitate, o parte dintre profesori sunt în grevă. Prin urmare, prelungirea anului şcolar ar pune probleme aproape de nerezolvat atât pentru elevi, cât şi pentru profesori. Unii şi-au făcut deja orele, alţii nu. Ne imaginăm că prelungim anul şcolar doar pentru o parte dintre elevi şi profesori. Repet, nu-i deloc simplu. Ştiu că poate din afară se vede rezolvabil printr-un act normativ care să prelungească anul şcolar, dar realitatea în şcoli este mult mai complicată", conform Rador.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News