Scutaru atenționează înaintea rotativei Ciucă - Ciolacu: Să nu îi facem un cadou lui Putin. România poate deveni o trambulină pentru marile companii mondiale
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
George Scutaru, expert în securitate și fost consilier prezidențial pe probleme de securitate națională, în cadrul unui interviu, a atras atenția asupra pericolului care planează înaintea rotativei PNL - PSD așteptată în luna mai.

George Scutaru a oferit la începutul acestui an un interviu publicației DefenseRomania unde a abordat evoluția războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei și a avertizat că în actuala arhitectură de securitate stabilitatea politică pentru țara noastră este esențială.

Orice destabilizare la nivel politic a României, stat care are un rol fundamental în sud-estul Flancului Estic, ar fi un cadou nesperat pentru Vladimir Putin și regimul autocrat de la Kremlin. 

Totodată, George Scutaru e de părere că țara noastră poate transforma criza de la graniță într-o oportunitate după încetarea războiului provocat de Rusia.

„România trebuie să mențină solidaritatea față de Ucraina iar din punct de vedere politic stabilitatea. O criză guvernamentală la București ar fi un cadou nemeritat pentru Vladimir Putin ținând cont de rolul pe care îl are România în ajutorarea Ucrainei”, precizează George Scutaru.

Cum poate deveni România o trambulină pentru marile companii mondiale

Expertul în securitate atrage atenția că indiferent de cum se va termina războiul va exista un proces de reconstrucție al Ucrainei. Iar din acest proces pot face parte și companiile românești. Mai mult, datorită poziționării geografice, România are șansa unică să se transforme într-un hub pentru giganții mondiali care vor participa la reconstrucția Ucrainei.

„De asemenea e necesar să vedem această criză ca pe o oportunitate. Indiferent de rezultatul războiului va exista un proces de reconstrucție a Ucrainei iar România poate juca un rol fundamental prin proximitatea de zonele distruse precum Zaporojie, Herson sau Nikolaev. Pentru o companie occidentală care ar fi locată în România ar fi cel mai ușor mod să participe la reconstrucția Ucrainei. Discutăm și de implicarea companiilor românești, dar România poate deveni un hub și o platformă pentru multe companii europene și americane care vor participa la reconstrucția Ucrainei”, explică Scutaru.

Iohannis - singurul factor de instabilitate? 

Amintim că în urmă cu două săptămâni analistul politic Bogdan Chirieac a comentat scenariul în care președintele Klaus Iohannis ar putea refuza să respecte în luna mai acordul rotativei dintre PNL și PSD și nu îl va numi în funcția de premier pe Marcel Ciolacu ci pe alt membru al PSD. 

Chirieac consideră că PSD are tot interesul să preia funcția de premier chiar dacă anul viitor sunt alegeri și spune că doar de la Palatul Cotroceni coaliția poate fi dinamitată politic.

„PSD a câștigat alegerile, dar nu a dat premierul deși era îndreptățit. Dar orice text citit cu rea credință, inclusiv protocolul PSD-PNL, poate fi nerespectat. Domnul președinte Klaus Iohannis e un factor de instabilitate pentru luna mai. Dânsul nu a făcut nicio declarație publică încă prin care să consfințească că va respecta acordul. Cel care a făcut mereu declarații publice ca militar cu onoare este Nicolae Ciucă”, semnala Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel