Scumpirea necontrolată a benzinei: cum vom plăti cel mai scump carburant din Europa şi cine ne-a adus aici
Benzina ar putea ajunge din ianuarie la 7,2 lei, preţ care ne-ar situa în fruntea topurilor din Uniunea Europeană. Economistul Ilie Şerbănescu a explicat pentru DeCe News că această creştere a preţurilor se datorează monopolului pe care marile companii au pus-o pe piaţa românească. Normele economice au fost date peste cap pentru că în România a scăzut consumul dar cu toate acestea preţurile au urcat constant.
Salariul minim în România este de 157 de euro iar preţul benzinei ar urma să ajungă din ianuarie la cotaţia de 1,65 euro/l. Spe deosebire de noi Luxemburg, ţara cu cel mai mare salariu minim din Europa (1757 euro), plăteşte doar 1, 34 euro/l.
România nu stă prea bine nici faţă de alte ţări europene. Britanicii plătesc 1,53 euro/l şi au un salariu minim de 1.085 euro. Nici francezii nu stau mult mai rău pentru că plătesc 1,53 euro euro/l de benzină, în timp ce salariul minim este de 1.365 euro.
Vecinii noştri sunt mult sub noi ca şi preţ al benzinei. Bulgarii plătesc 1,16 euro pe litrul de benzină, dar au un salariu minim de 122 de euro. Şi ungurii sunt mai fericiţi decât noi pentru că ei plătesc 1,43 euro/l şi au un salariu minim de 293 euro.
De ce această diferenţă între noi şi restul Europei
Analistul economic Ilie Şerbănescu a explicat această diferenţă prin monopolul pe care îl au companiile petroliere asupra industriei româneşti. "Deşi la noi a scăzut consumul preţurile au crescut. Raţionamentul economic în acest caz nu funcţionează, este pur şi simplu vorba de monopol. Ar fi trebuit să existe aceea rentă de monopol care să revină proprietarului resurselor", a declarat Şerbănescu.
La o simplă analiză a veniturilor înregistrate de compania Petrom în cei doi ani de criză 2009 şi 2010 observăm că veniturile din vânzări ale acestora au crescut exponenţial. În 2009 înregistrau vânzări 16.090 milioane lei în timp ce în 2010 aveau vânzări de 18. 616 milioane lei. Din sursele noastre se pare că anul acesta veniturile se apropie foarte mult de cele din 2008, înainte de criză, când au fost înregistrate vânzări de 20. 127 milioane lei.
Citeşte şi:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News