Scrisoarea lui Adrian Năstase către CCR: Preşedintele nu poate avea iniţiativa de revizuire a Constituţiei
Preşedintele Consiliului Naţional (CN) al Partidului Social Democrat (PSD), Adrian Năstase, le-a trimis o scrisoare judecătorilor Curţii Constituţionale, pentru a le semnala, în calitate de deputat, dar şi de cetăţean al României, în calitate de jurist, dar şi de participant, în funcţii publice importante, atât la procesul de elaborare şi adoptare a Constituţiei din 1991, cât şi la cel de revizuire a Constituţiei din 2003, câteva „probleme constituţionale“ legate de iniţiativa preşedintelui României de revizuire a Constituţiei, iniţiativă aflată în prezent pe rolul Curţii Constituţionale, pentru aviz.
„Potrivit prevederilor art. 150 alin. (1) Teza 1-a, Revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de preşedintele României la propunerea Guvernului. Aşadar, preşedintele nu poate avea singur o asemenea iniţiativă, el având o astfel de posibilitate doar dacă primeşte un proiect de revizuire de la Guvern“, spune fostul premier în documentul publicat pe blogul personal.
Potrivit acestuia, în situaţia actuală, "lucrurile s-au petrecut într-o modalitate de lucru nefirească". "Preşedintele României a întocmit un proiect de revizuire, după înfiinţarea unei mari Comisii prezidenţiale ce a acţionat după propria viziune. Acest proiect a fost transmis Guvernului care a finalizat un proiect care pare a avea acordul Guvernului. Pare să-l fi avut, pentru că se semnalează în prezent contestaţii în cadrul coaliţiei guvernamentale.
Nu sunt necesare comentarii suplimentare pe acest subiect faţă de problemele pe care doresc să le ridic. Chestiunea esenţială este că proiectul de revizuire transmis de Guvern preşedintelui pentru a fi înaintat Parlamentului, nu este acelaşi cu proiectul final ajuns la Curtea Constituţională. Preşedintele a modificat şi completat proiectul aprobat de Guvern, proiect derivat, printre altele, din prerogativa constituţională a acestuia: dreptul la iniţiativa legislativă.
Din proiectul transmis preşedintelui de către Guvern, din cele 53 de articole vizate ca fiind modificate, completate sau reprezentând texte noi, preşedintele a păstrat mai puţin de jumătate, 24 fiind modificate, 13 reprezentând texte noi, elaborate de preşedinte", a susţinut preşedintele CN al PSD.
În aceste condiţii, subliniază Adrian Năstase, se pune problema dacă demersul preşedintelui poate fi socotit constituţional sau dacă nu ar trebui restituit pentru reluarea procedurilor prevăzute în Legea fundamentală.
În opinia liderului social-democrat, demersul preşedintelui nu întruneşte condiţiile procedurale şi de formă stabilite prin art. 150 din Constituţie pentru mai multe motive, între care: textul art. 150 din Constituţie trebuie astfel interpretat încât să se asigure unicitatea ansamblului Constituţiei, plenitudinea acesteia; sintagma "la propunerea Guvernului" nu poate însemna o simplă sesizare a preşedintelui, o sugestie făcută de guvern şefului statului urmând ca acesta să întocmească, să elaboreze textul proiectului de revizuire; sintagma "la propunerea Guvernului" are semnificaţia completă şi proprietatea exactă a termenului, natura juridică a noţiunii respective, precum şi competenţele constituţionale ale acestuia, respectiv dreptul acestuia la iniţiativă legislativă, mai exact dreptul acestuia de a întocmi propuneri concrete şi complete în domeniul legislativ, inclusiv dreptul de a redacta proiectul de revizuire a Constituţiei.
"Desigur, se poate pune problema rolului preşedintelui în această procedură. În niciun caz, nu susţin că el este un simplu mesager, un 'simplu poştaş' cum îi place să se victimizeze. Este semnificativ, în acest sens, faptul că primul-ministru Emil Boc în expunerea de motive a proiectului de revizuire, pe care l-a înaintat preşedintelui, aflându-se într-unul din puţinele sale momente când îşi aminteşte propria sa calitate oficială, precum şi specializarea sa constituţională, s-a adresat, în final, presedintelui, astfel: 'Stimate domnule preşedinte al României, în conformitate cu prevederile art. 150 alin. (1) din Constituţia României, vă propunem iniţierea modificării Constituţiei, iar Parlamentului României îi adresăm rugămintea de a fi de acord cu Propunerea de revizuire prezentată'. Dar, preşedintele are un cadru constituţional în care se poate exprima şi, eventual, implica în acest demers. El poate participa, la cererea primului-ministru, la şedinţa în care se dezbate şi se aprobă proiectul de revizuire", spune preşedintele CN al PSD.
De asemenea, adaugă Năstase, în cadrul prerogativelor prezidenţiale consfinţite în art. 80 din Constituţie, în principal cele cu privire la faptul că el exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate şi tot el veghează la respectarea Constituţiei, şeful statului putea şi avea obligaţia să se consulte cu Guvernul, pentru a rezulta un proiect comun, "aceasta şi în cadrul relaţiilor instituţionale parteneriale cu Executivul pe care le tot evoca".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News