Data publicării:
Tarifele lui Donald Trump lovesc China cu o „blocadă totală”: Riscul unei recesiuni globale este real

Noile tarife extinse anunțate de președintele Statelor Unite lovesc Republica Populară Chineză cu o „blocadă totală”.
Producătorul chinez de mobilier de exterior Jin Chaofeng a deschis o fabrică în Vietnam în iulie anul trecut pentru a evita tarifele mai mari impuse de SUA. Acum se gândește să o închidă, deoarece Washingtonul aplică taxe vamale drastice asupra Hanoiului și a restului lumii, notează Reuters.
„Am muncit degeaba,” a spus Jin, adăugând că comerțul internațional va deveni o afacere cu marje de profit foarte mici, la fel ca piața chineză, care se confruntă cu o cerere slabă.
Nicio altă țară nu se apropie de vânzările anuale de peste 400 de miliarde de dolari în bunuri pe care China le exportă în SUA. Președintele Donald Trump tocmai a majorat tarifele pentru aceste produse cu încă 34 de puncte procentuale.
Tarifele impuse la nivel global afectează strategiile principale ale exportatorilor chinezi pentru a atenua impactul războiului comercial: mutarea unei părți din producție în străinătate și creșterea vânzărilor pe piețe non-americane.
Noile tarife extinse ar putea provoca un declin de durată al cererii globale. Nicio altă națiune nu este mai expusă riscului de contracție a comerțului mondial decât China, a cărei creștere economică de anul trecut s-a bazat în mare parte pe un excedent comercial de un trilion de dolari.
Kaiyuan Securities estimează că noile tarife ar putea reduce exporturile Chinei către SUA cu 30%, ar putea scădea exporturile totale cu peste 4,5% și ar putea încetini creșterea economică cu 1,3 puncte procentuale.
„Este o blocadă totală împotriva Chinei,” a declarat Yuan Yuwei, manager de fond speculativ la Water Wisdom Asset Management, adăugând că a pariat pe aur și pe scăderea acțiunilor chineze și din Hong Kong.
Tarife de aproape 50% în statele unte producătorii chinezi și-au relocat facilitățile
Înainte de realegerea lui Trump din noiembrie, mulți producători chinezi își relocaseră deja o parte din facilitățile de producție în Asia de Sud-Est și în alte regiuni. Acum, noile lor fabrici se confruntă cu tarife de 46% în Vietnam, 36% în Thailanda și cel puțin 10% oriunde altundeva.
Pe măsură ce Trump a crescut tarifele pentru China cu 20 de puncte procentuale în februarie și martie, producătorii chinezi s-au grăbit să găsească noi piețe de export în Asia, America Latină și alte regiuni.
Acum și aceste economii resimt propriul impact al tarifelor, ceea ce probabil le va reduce puterea de cumpărare și cererea pentru produsele chinezești.
Analiștii spun că noile măsuri ale Washingtonului sunt o combinație de atac și blocaj care ar putea deraia creșterea economică a Chinei și eforturile sale de a combate deflația.
„Aceasta va face imposibilă atingerea țintei de creștere economică de 5%,” a declarat Zhiwu Chen, profesor de finanțe la HKU Business School.
„China nu va putea ieși curând din această situație deflaționistă. Această nouă creștere a tarifelor agravează situația,” a adăugat acesta.
Șocul cererii externe are efecte și în interior, întrucât producătorii sunt presați să reducă costurile.
Jerry Jiao, a cărui fabrică din China produce căzi din fontă, a spus că a fost nevoit deja să „concedieze angajați, să reducă cheltuielile administrative și să elimine diverse costuri” în acest an.
Li Zhaolong, managerul unei fabrici de îmbrăcăminte din Guangzhou, a spus că trebuie să se bazeze mai mult pe comenzile interne, dar este îngrijorat de cererea scăzută.
„Dacă înainte o prăjitură era suficientă pentru o persoană, acum cinci oameni vor să o împartă,” a spus Li.
Bariere comerciale în creștere?
În 2023, aproximativ 145 de țări au avut schimburi comerciale mai mari cu China decât cu Statele Unite, o creștere de aproape 50% față de 2008, potrivit unei analize a băncii de investiții Jefferies.
Aceasta este o măsură a succesului Chinei în dezvoltarea unor industrii competitive într-un sistem comercial global creat de Statele Unite, dar pe care acum Washingtonul îl consideră nedrept și o amenințare la securitatea sa.
„Încă trebuie să diversificăm piețele de export, să sprijinim exporturile și să încurajăm companiile să se axeze mai mult pe vânzările interne,” a declarat un consilier de politică comercială din China, sub protecția anonimatului.
Totuși, a avertizat că „riscul unei recesiuni globale este real” și a adăugat:
„Dacă toată lumea cedează, Statele Unite vor profita, ca și cum ceilalți ar plăti tribut. Dar dacă rezistă și ripostează continuu, economia americană nu va putea suporta acest impact,” a completat acesta
Pentru China, un alt risc este că tot mai mulți parteneri comerciali vor percepe exportatorii chinezi drept o concurență agresivă pe preț și vor impune propriile bariere comerciale pentru a proteja industriile locale.
„Acest fenomen este vizibil atât în Europa, cât și în multe economii emergente,” a spus Louis Kuijs, economist-șef pentru Asia la S&P Global.
Mai mult stimul economic?
Analiștii se așteaptă ca Beijingul să anunțe în curând noi măsuri de stimulare economică.
Acestea ar putea include reduceri ale ratelor dobânzilor de către banca centrală, injecții de lichiditate, rambursări de taxe pentru exportatori, sprijin pentru piața imobiliară și chiar o creștere a deficitului bugetar și a emisiunii de datorie publică, mai mare decât cea prognozată în cadrul sesiunii parlamentare din martie.
Măsurile „modeste” de stimulare de luna trecută „nu au fost o omisiune, ci un calcul strategic,” a spus Ruby Osman, expert în China la Tony Blair Institute for Global Change.
„Beijingul a păstrat în mod deliberat mai multe resurse de rezervă,” a completat el.
Un al doilea consilier guvernamental a afirmat că reducerea rezervelor minime obligatorii ale băncilor și scăderea ratelor dobânzilor la credite ar trebui să fie prioritare în al doilea trimestru, în timp ce măsuri fiscale mai puternice ar putea apărea în al treilea trimestru.
„Fără acest Plan B, este puțin probabil ca China să atingă obiectivul de creștere de aproximativ 5% în acest an,” a spus consilierul. „Mai mult, Ministerul Finanțelor ar trebui să pregătească un Plan C în cazul în care Trump majorează din nou tarifele,” a adăugat el.
Dar cheia atenuării riscurilor economice și deflaționiste este ceea ce va face Beijingul pentru a stimula consumul, au spus analiștii.
China promite de peste un deceniu să treacă de la un model economic bazat pe investiții la unul axat pe consum, dar reformele structurale majore întârzie.
„Guvernul chinez va intensifica eforturile de a încuraja cererea internă, dar opțiunile sunt limitate,” a concluzionat Nick Marro, economist principal la Economist Intelligence Unit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News