Scrisoarea ”de dragoste” a lui Xi înainte de a se întâlni cu Viktor Orban publicată în presa controlată de FIDESZ
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Liderul chinez Xi Jinping a celebrat relațiile diplomatice de 75 de ani între China și Ungaria într-o scrisoare publicată miercuri într-un ziar maghiar, înainte de vizita sa iminentă la prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán.

"Deși cele două țări sunt separate de o distanță geografică enormă, prietenia dintre poporul chinez și cel maghiar poate totuși să se laude cu o istorie lungă", a scris Xi în publicația pro-guvernamentală Magyar Nemzet, cu o zi înainte de a trimite o notă similară Serbiei, scrie POLITICO.

Subliniind cooperarea dintre cele două țări în timpul pandemiei de Covid-19, când Ungaria a devenit prima țară a UE care a autorizat un vaccin produs de China, și "cooperarea reciproc avantajoasă" în domeniul infrastructurii, liderul chinez a lăudat Ungaria ca fiind "un partener comercial important și țara principală țintă pentru investițiile chinezești în regiunea Europei Centrale și de Est".

După o oprire în Franța, Xi va petrece restul turului său de cinci zile în Europa de Sud-Est, o regiune pe care Beijing a folosit-o ca un punct de sprijin pentru ambițiile sale strategice pe continent.

Tensiunile au fost în creștere între UE și China din cauza sprijinului tacit acordat de Beijing războiului Rusiei împotriva Ucrainei și a unui conflict comercial iminent între Europa și China.

Ca și vecinul ei Serbia - unde președintele Aleksandar Vučić l-a primit pe Xi miercuri - Ungaria a fost deschisă investițiilor chinezești.

Ca prima țară a UE care a participat la Inițiativa Centurii și Drumului a Chinei (Belt and Road Initiative), Ungaria a căutat o poziție intermediară între Vest și Est prin consolidarea legăturilor strânse cu Partidul Comunist Chinez.

Xi a profitat de ocazie pentru a sublinia importanța relațiilor dintre China și UE, susținând: "cooperarea lor este mai mare decât competiția și există mai multă înțelegere decât dezacord" și - asemenea scrisorii trimise Serbiei - militând pentru o "lume multipolară dreaptă și ordonată".

Atât Serbia, cât și Ungaria așteaptă ca vizita să aducă planuri concrete de investiții.

Într-un tweet de miercuri, purtătorul de cuvânt al lui Orbán a numit vizita iminentă a liderului chinez "o etapă importantă" care ar putea da "impuls consolidării cooperării", adăugând că atât investițiile financiare, cât și creșterea numărului de zboruri directe între cele două țări ilustrează relația strânsă dintre ele.

"În loc să ne decuplăm, ar trebui să ne propunem cooperarea", a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel