Data publicării:
Update: Este în operaţie/ Scriitorul Salman Rushdie, atacat pe o scenă din New York
Un bărbat l-a atacat cu un cuţit pe scriitorul Salman Rushdie, chiar în momentul în care acesta era pe scenă la un eveniment din New York.
UPDATE: Scriitorul Salman Rushdie se află în operaţie după ce a fost atacat pe scenă la o conferinţă din statul New York, a declarat un purtător de cuvânt al lui Rushdie, Andrew Wylie, citat de Reuters.
Potrivit unei relatări de la faţa locului a lui John Nolen, de la reţeaua CBS, care avea membri ai familiei în publicul care a asistat la evenimentul şocant, atacatorul l-a lovit cu un cuţit de mai multe ori pe Rushdie în zona gâtului şi a pieptului.
Mai multe persoane au sărit în ajutorul scriitorului şi unii dintre ei l-au imobilizat pe atacator, a mai spus Nolen. Ulterior, acesta a fost arestat de un poliţist.
Potrivit Reuters, care citează o altă persoană aflată în public, persoane care au intervenit din public au ridicat picioarele scriitorului, pentru a trimite mai mult sânge în partea superioară a corpului.
"Un bărbat a sărit pe scenă nu ştiu de unde şi a început ceea ce păreau a fi lovituri în piept, lovituri repetate de pumn în piept şi în gât", a declarat Bradley Fisher, care se afla în public, conform Agerpres.
Henry Reese, moderatorul evenimentului, a suferit o rană minoră la cap, a precizat poliţia.
Poliţia nu a furnizat un motiv pentru atac şi nu este clar ce fel de armă a fost folosită, mai scrie Reuters.
Scriitorul a primit multe ameninţări cu moartea după ce a scris cartea "Versetele Satanice". Ajuns la vârsta de 75 ani, Rushdie a fost invitat să vorbească la un eveniment al Chautauqua Institution. Atacatorul a început să îl lovească şi să îl înjunghie pe cunoscutul autor chiar când acesta era prezentat.
Nu se ştie în acest moment în ce stare se află Salman Rushdie.
न्यू यॉर्क में एक इवेंट में भाषण देने के दौरान सलमान रुश्दी पर हमला. #SalmanRushdie pic.twitter.com/suNeBZF7aL
— Poonam kaushal (@poonamkaushel) August 12, 2022
Salman Rushdie, condamnat la moarte în Iran
În 1989, un tribunal islamic din Iran a emis o sentinţă de condamnare la moarte împotriva lui Rushdie, după publicarea cărţii "Versetele Satanice". A fost oferită şi o recompensă de 3 milioane de dolari pentru cel care îl va ucide pe Rushdie, scrie BBC.
Imediat după publicarea romanului Versetele satanice în luna septembrie 1988, lumea islamică a fost străbătută de un fior. India a interzis cartea pe 5 octombrie; Africa de Sud a făcut același gest pe 24 noiembrie iar Pakistan, Arabia Saudită, Egipt, Somalia, Bangladesh, Sudan, Malaezia, Indonezia și Qatar au urmat doar la câteva săptămâni exemplul indian. Cartea a fost arsă într-o piață din Bradford, Anglia, pe 14 ianuarie, 1989, în timpul unei acțiuni de protest a musulmanilor englezi. Pe 12 februarie, cinci manifestanți au fost uciși de poliție în timpul unui miting anti-Rushdie din Islamabad.
Pe 14 februarie 1989, o fatwa promițând execuția sa a fost citită la postul de radio din Teheran de ayatolahul Ruhollah Khomeini, liderul spiritual al Iranului, care a caracterizat cartea drept „o blasfemie la adresa Islamului“, scrie Wikipedia.
Carl LeVan, un scriitor care a susţinut pe Twitter că a fost martor la atac, a spus că Rushdie a fost "înjunghiat de mai multe ori înainte ca atacatorul să fie imobilizat de agenţii de securitate", notează EFE.
"Suntem profund îngrijoraţi de vestea că fostul preşedinte al PEN America, Salman Rushdie, a fost atacat astăzi, chiar înainte de a susţine o prelegere la Chautauqua Institution din New York. Condamnăm atacul şi îi dorim însănătoşire grabnică", a declarat pe Twitter PEN International, o asociaţie a scriitorilor care apără libertatea de exprimare şi a presei.
"Ne confruntăm cu o situaţie de urgenţă. Nu putem oferi mai multe detalii în acest moment", a declarat purtătorul de cuvânt al Chautauqua Institution, contactat de Reuters.
Recent, Shinzo Abe, fost premier al Japoniei, a fost ucis în urma unui atentat
Guvernul nipon a comunicat că în septembrie vor avea loc funeralii de stat pentru fostul premier Shinzo Abe, care a fost ucis în timpul unei demonstraţii electorale, în luna iulie. Va fi prima dată când un politician va primi funeralii de stat, din 1967 până în prezent.
Dat fiind modul în care şi-a pierdut viaţa Shinzo Abe şi faptul că a fost premierul nipon cu cel mai lung mandat, nu este de mirare că guvernul a luat această decizie. Potrivit presei din Japonia, data evenimentului va fi 27 septembrie şi acesta va avea loc pe Arena Budokan, aflată în apropierea Palatului Imperial din Tokyo.
Urmează ca numeroşi demnitari străini să participe la ceremonie. Ştirea nu a fost primită exclusiv pozitiv, însă. Un grup de contribuabili nemulţumiţi au iniţiat o petiţie online, prin care aceştia cer ca ceremonia să nu fie finanţată din bani publici, scrie Rador.
Shinzo Abe putea fi salvat. H. D. Hartmann: În SUA au această reglementare! Se câștigă între 3 și 5 secunde pentru a opri un atacator
Analistul de politică externă H. D. Hartmann a explicat situația în care Shinzo Abe ar fi putut fi salvat de la moarte.
H. D. Hartmann, analist de politică externă, a explicat cum ar fi putut fi salvat Shinzo Albe, fost premierul al Japoniei, de la moarte, printr-o logistică mai bună a forțelor de ordine.
„Au fost două asistente în grupul de ascultători de la miting care au intervenit și au văzut că Shinzo Abe se află în stop cardiac. A fost dus la elicopter, unde logistica a fost inexistentă. Deci, practic, ei nu au fost pregătiți pentru asemenea moment, într-o țară în care este aproape interzisă arma de foc. De asemenea, dacă vei observa, polițistul care l-a placat pe atentator și l-a pus la pământ nu a pus mâna pe arma de foc, nu a scos arma". CITEŞTE MAI MULTE AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News