Urmărește emisiunea live
Scovergi cu smântână și usturoi. Rețeta adorată de români
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Prajituri Delicioase
Sursa foto: Facebook Prajituri Delicioase
Scovergi cu smântână și usturroi? Sigur că da! Cine le poate refuza? Iată cum se prepară...

Ingrediente

- 500 gr făină
- 25 gr drojdie
- după gust sare
- 1 linguriţă zahăr
- 300 ml apă
- 1.03 l ulei

Sosul de smântână cu usturoi

- 4 căţei usturoi
- 1 linguriţă ulei
- 100 gr smântână
- după gust sare

Cum se prepară

Cernem făina într-un vas încăpător, apoi facem o gaură în mijlocul ei şi adăugăm drojdia mărunţită, sarea, zahărul şi treptat apa călduţă, încorporând făina de pe margini puţin câte puţin. După ce totul s-a omogenizat, frământăm aluatul obţinut. Punem 15 ml de ulei şi frământăm în continuare pentru a încorpora uleiul în aluat. La fel procedăm şi cu o a doua lingură de ulei (15 ml). Aluatul rezultat va fi unul fraged şi pufos, scrie gatesc.ro.

Când aluatul este frământat, îl acoperim cu un prosop şi îl lăsăm pentru 25-30 de minute la dospit. Când aluatul s-a dospit, îl punem pe masa de lucru şi formăm biluţe de dimensiunea unei mingi de tenis. Punem uleiul pentru prăjit într-o tigaie (folosim pentru prăjit 1 l de ulei) la foc mediu, iar arunci când este încins modelăm biluţele după preferinţe, le punem în tigaie şi le prăjim câte 2-3 minute pe fiecare parte, pentru a fi rumene. Când scovergile noastre sunt gata le scoatem pe un platou.

Preparăm şi sosul de smântână cu mujdei. Zdrobim bine căţeii de usturoi cu un praf de sare, iar apoi îi frecăm cu ulei, până când totul se omogenizează şi devine ca o pastă. Adăugăm şi smântâna şi amestecăm bine. Sosul obţinut îl punem peste fiecare scovergă. 

BONUS: Plăcintă croată cu brânză. Rețeta de Štrukli plină de savoare

Ingrediente

Pentru aluat: 500 g făină, 1 linguriță, sare, 1 ou, 2 linguri de ulei de floarea soarelui, 100 ml de apă călduță în care s-a adăugat o linguă de oțet de vin.

Pentru umplutură: 500 g brânză de vaci proaspătă, 100 g unt, 100 g smântână, 2 ouă, sare și piper.

Pentru decor: brânză rasă, o parte din umplutură sau smântână

Cum se prepară

Pregătirea aluatului

Cerneți făina într-un vas încăpător și faceți o mică groapă în mijlocul ei. Puneți oul, uleiul, oțetul, sarea în această groapă. Amestecați cu furculița. Începeți să adăugați apă călduță până ce aluatul începe să se lege, potrivit retete.unica.ro. Frământați până ce aluatul devine neted și elastic. Aluatul obținut se acoperă bine cu folie alimentară și se lasă să se odihnească timp de 30 de minute.

Pregătirea umpluturii

Amestecați brânza de vaci proaspătă cu smântâna, ouăle, sarea și piperul. Amestecați bine.

Asamblarea plăcintei

Topiți untul la bain marie sau în cuptorul cu microunde. Pudrați masa de lucru cu făină. Puneți aluatul și întindeți-l cu sucitorul și cu palmele. Aluatul se întinde până devine suficient de transparent să putem vedea ce este sub el (va dura cel puțin o oră)

Ungeți aluatul cu untul topit. Adăugăm umplutura peste trei sferturi din aluat. Rulați aluatul. Cu ajutorul mânilor dozați aluatul în plăcintă astfel încât să obțineți bucăți egale. Tăiați bucățile obținute cu ajutorul unei farfurii, nu cu un cuțit, pentru că umplutura se poate revărsa.

Bucățile de plăcintă se transferă într-o tavă de copt. Pe deasupra se toarnă untul topit rămas, umplutura rămasă (dacă nu mai este, se adaugă smântână) și brânza rasă. Plăcinta se coace timp de 30 de minute la 180 de grade Celsius sau până ce brânza de deasupra s-a rumenit frumos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel