Urmărește emisiunea live
Scleroza în plăci: primele semne care apar cu 5 ani înaintea bolii
Data publicării:
Autor: Steluța Indrei
WhatsApp
Tulburările de somn și schimbările bruște de dispoziție sunt printre primele semne care apar cu 5 ani înainte de instalarea sclerozei în plăci. Fibromialgia și intestinul iritabil anunță de asemenea această boală neurologică.

Scleroza în plăci este o boală autoimună, în care sistemul imunitar atacă teaca de mielină care învelește nervii. Din această cauză apar întreruperi de transmitere a informațiilor între creier și corp. Odată instalată boala, simptomele sunt multiple, iar un simplu RMN permite stabilirea diagnosticului. Cercetătorii canadieni au făcut o descoperire care ar putea ajuta la diagnosticarea bolii cu mult înainte de apariția modificărilor vizibile la RMN, relatează TopSante. 

Potrivit cercetătorilor la British Columbia University, cu 5 ani înainte de apariția primelor semne clinice specifice sclerozei în plăci, pacienții au un risc de patru ori mai mare de a suferi de tulburări ale sistemului nervos, cum ar fi insomnia sau durerile. Au de asemenea un risc dublu de a prezenta schimbări bruște ale stării de spirit. 

Fibromialgia și intestinul iritabil, semnale de alarmă

Canada este țara cu cel mai mare număr de persoane afectate de scleroză în plăci. Cercetătorii au selectat cu ușurință 14.000 de pacienți cu scleroză în plăci și au comparat antecedentele medicale cu ale altor 67.000 de persoane fără această maladie. 

Rezultatele au fost publicate în revista Multiple Sclerosis Journal.

Pe lângă tulburările de somn și cele de dispoziție, a reieșit că fibromialgia este de trei ori mai frecventă și sindromul intestinului iritabil este de două ori mai frecvent la persoanele cu scleroză în plăci decât la celelalte. 

Cercetătorii vor aprofunda studiul pentru a vedea dacă există o legătură între aceste semne și vârsta, sexul pacienților sau tipul de scleroză în plăci pe care aceștia o vor dezvolta. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel