Schimbări masive pe piață, din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Generalul Grumaz: Acest metal aproape și-a dublat prețul. E mai scump ca aurul
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Generalul Alexandru Grumaz a vorbit despre schimbările economice masive pe care le-a generat războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Alexandru Grumaz, general locotenent în rezervă, a explicat care sunt schimbările pe piața metalelor pe care războiul Rusiei împotriva Ucrainei le-a generat:

„Rusia și Ucraina conduc producția globală de metale precum nichelul, cuprul și fierul. De asemenea, în mare măsură sunt implicați în fabricarea și exportul altor materii prime esențiale cum ar fi neonul, paladiul și platina. Sancțiunile împotriva Rusiei au crescut prețul acestor metale. Paladiul a ajuns la 2.500 de dolari uncia. E mai scump decât aurul. Are creștere față de 2018, când a avut un preț rezonabil, de 80%. Aproape s-a dublat. El e folosit pentru orice, de la sisteme de evacuare auto și telefoane mobile și până la plombe dentare. Prețurile nichelului și cuprului au crescut și ele. De asemenea, industria aerospațială americană și în general occidentală și-a făcut rezerve, dar aceste rezerve pot dura doar o anumită perioadă.

Totodată, vorbim de cipuri. Lipsa microcipurilor am simțit-o inclusiv în România, la producția de automobile, Ucraina și Rusia sunt cei mai mari exportatori de neon, care e folosit la filtrarea acestor cipuri. În Odesa e cea mai mare companie din Europa care face neon. 60% din producție e la Odesa. Dacă Rusia ocupă Odesa, mai ia și producția de neon.“, a precizat generalul Grumaz.

Taiwan are o diferență tehnologică de 10 ani față de China

„Există două companii care produc neon în Ucraina. Ingas, care e în Mariupol și încă una în Odesa. Ele produceau în jur de 20.000 de metri cubi pe lună și aveau clienți Taiwan, Coreea de Sud, China, Statele Unite ale Americii și Germania. 75% din producția lor mergea în industria de cipuri. La ora actuală, în SUA, Congresul a adoptat o lege care duce la modernizarea și extinderea fabricilor care produc semiconductoare acolo. Sunt 52 de miliarde de dolari alocate de Congres pentru pachetul de creștere a producției de cipuri în SUA.

Lucrurile astea sunt folosite nu numai la mașini, ci și în arme. Ceea ce ia Rusia din China sunt tocmai aceste componente, cipurile acestea. Cineva spunea că Republica Populară Chineză s-a dezvoltat extraordinar de mult. Nu, China are o diferență tehnologică față de Taiwan de 10 ani în ceea ce privește producția de cipuri. Chinezilor le mai trebuie 10 ani ca să recupereze, dacă nu iau Taiwanul cu totul“, a conchis, la DC News, generalul Alexandru Grumaz.

Harta Ucrainei în prima zi de război vs. acum. Grumaz, general locotenent în rezervă: Avem dovada că războiul nu se va termina curând

Alexandru Grumaz, general locotenent în rezervă, a spus că războiul din Ucraina nu se va termina curând.

„Se pare că următorul pas va fi livrarea de avioane F15 sau F16 pentru ucraineni, ceea ce îmi spune că războiul nu se va termina curând”, a spus Alexandru Grumaz, general locotenent în rezervă, joi, la „Ce se întâmplă?”, emisiune moderată de Răzvan Dumitrescu la DCNewsTV.

„Aș vrea să facem o comparație: cum arată harta Ucrainei în prima zi de război și cum arată acum, harta e de ieri, cea mai recentă după evoluțiile militare în curs”, a zis Răzvan Dumitrescu.

„Donbas este aproape în întregime ocupat. În plus, este deschis coridorul terestru către Crimeea, ceea ce oferă Rusiei o chestiune unică, Marea Azov devine marea interioară a Rusiei”, a zis Alexandru Grumaz.

Întrebat, ulterior, cât de realiste sunt informațiile potrivit cărora ucrainenii vor recuceri teritoriile ocupate de ruși, Alexandru Grumaz, general locotenent în rezervă, a spus: „Nu se poate da un răspuns, pentru că nu știm la ora actuala care este forța de lovire a Ucrainei. Vom vedea numai după contraofensiva de la Herson. Până acum, am văzut că a fost încercuită o grupare rusească, deoarece au bombardat podurile și au tăiat legăturile dintre capul de pod făcut de ruși și gruparea principală de ofensivă a Rusiei. (...)”, a subliniat Alexandru Grumaz (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel