Schimbări MAJORE ale IMPOZITĂRII în UE, propuse de CE. MĂSURI de impact
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
Comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, a anunțat modificări importante ale regimului de taxe și impozite în UE. 

Prima schimbare anunțată de executivul european este revizuirea radicală a taxării din energie, cu scopul de a descuraja utilizarea combustibililor fosili (motorină, benzină), conform G4media.ro

Barieră de carbon

Va fi introdus și un prag minim al impozitării companiilor, astfel încât să fie descurajat comportamentul statelor care fac dumping fiscal. Măsura este de impact pentru țara noastră, care are una dintre cele mai mici cote de impozitare aplicate companiilor, conform sursei citate. Se schimbă mecanismul de taxare și pentru importurile din afara UE, bazat pe componenta de mediu a produselor importate: taxele vor fi mai mari sau mai mici în funcție de emisiile de carbon emise la producerea respectivelor bunuri. Va fi instituită o ”barieră de carbon”, care să nu afecteze producția internă europeană, care trebuie să plătească prețul tranziției spre o economie verde.

Taxarea energiei, schimbată

Gentiloni a mai anunțat că va propune, de la nivelul CE, revizuirea radicală a Directivei pentru Taxarea Energiei (Energy Tax Directive), adoptată acum 17 ani, a anunțat comisarul Gentiloni. "Trebuie să eliminăm subvențiile implicite pentru combustibilii fosili și exceptările de taxare pentru industriile aviatice și maritime – care sunt în contracție totală cu agenda noastră de protecția mediului", a spus comisarul Paolo Gentiloni într-un discurs la Bruxelles. 

Lovitură pentru companiile digitale

Gentiloni a mai anunțat o modificare majoră: UE va impune taxarea companiilor digitale în țara în care sunt obținute veniturile – o lovitură pentru giganții americani GAFA (Google, Amazon, Facebook și Apple) care de obicei plătesc taxe în paradisuri fiscale sau țări cu fiscalitate extrem de redusă, precum Irlanda și Luxemburg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel