Schimbarea politicii „zero-Covid” din China a dus la pierderea încrederii în conducerea de la Beining. Oamenii se întreabă pentru ce au trebuit să suporte măsuri dure timp de 3 ani
Chinezii li s-a spus că luptă împreună cu virusul, iar acum unii sunt dezamăgiți de schimbarea bruscă a politicii.
Pe măsură ce restricțiile severe „zero-Covid” s-au oprit brusc în China, relațiile dintre conducătorii țării și cei cetățeni au început să devină mai tensionate. Cei care inițial au susținut politica zero-Covid se întreabă acum la ce au folosit restricțiile dure, dacă în prezent toate politicile puse în aplicare pentru a proteja oamenii au retrase și virusul se răspândește.
Schimbarea politicii de către administrația președintelui Xi Jinping i-a lăsat și pe unii oameni anterior apolitici să se simtă profund jigniți de liderii de la Beijing.
În cel mai mare oraș din China, Shanghai, Ming Li, în vârstă de 31 de ani, care a cerut ca numele ei real să nu fie folosit, a fost printre cei care au ieșit în stradă la sfârșitul lunii noiembrie pentru a comemora oamenii uciși într-un incendiu într-un bloc de apartamente din orașul chinez Urumqi.
S-a cerut demisia lui Xi Jinping
Participanții au dat vina pe politicile stricte de blocare pentru că victimele nu au putut scăpa din apartamentele în flăcări. Ulterior comemorările s-au transformat rapid în proteste de stradă în toată China. Demonstranți precum Ming Li au criticat restricțiile, care timp de aproape trei ani au definit viața în China.
Pe măsură ce protestele au luat amploare, la sfârșitul anului trecut, pe lângă cererile de a elimina zero-Covid, s-a solicitat și demisia liderilor care au aplicat acele politici, a spus Ming Li.
Ea a povestit cum un bărbat din mulțimea de protestatari a strigat: „Xi Jinping!”.
Ming Li, împreună cu toți ceilalți din apropiere, au răspuns: „Demisia!”
Bărbatul a continuat să strige, a spus Ming Li, iar mulțimea a continuat să răspundă:
„Xi Jinping!” / „Demisia!”
La o lună după proteste, Ming Li și-a amintit cum acel protest a fost cea mai intensă experiență din viața ei.
Acea expresie publică a disidenței a fost, de asemenea, cea mai deschisă manifestare publică de sfidare față de Partidul Comunist Chinez (PCC) din utlimii ani.
Ming Li a descris protestele ca fiind rezultate dintr-un amestec de frustrare reținută, disperare și furie.
„Toată acea energie a fost canalizată într-un apel”, a spus ea pentru Al Jazeera.
Acele apeluri de protest au fost „în numele tuturor celor care nu doar că au dorit o schimbare a politicii zero-COVID, ci și o schimbare la vârful conducerii chineze”, a spus ea.
Conducerea de la beijing a renunțat la politica zero-Covid
Protestele din noiembrie împotriva politicii zero-COVID, împreună cu mesajele antiguvernamentale care au apărut ulterior, au surprins complet conducerea chineză.
La mai puțin de două săptămâni, autoritățile au anunțat întreruperea anumitor elemente cheie ale zero-COVID, demarând un proces care în prezent a dus la eliminarea aproape completă a politicii inițiale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News