Adina Vălean anunță de cine depinde aderarea României în Schengen: Sper să fie apreciat efortul
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Schengen. Adina Vălean: Sper să fie apreciat efortul României privind siguranţa frontierelor în contextul războiului din Ucraina - Foto Agerpres
Schengen. Adina Vălean: Sper să fie apreciat efortul României privind siguranţa frontierelor în contextul războiului din Ucraina - Foto Agerpres
Comisarul european pentru transport, Adina Vălean, a declarat miercuri, că speră ca efortul şi prestaţia României din punctul de vedere al siguranţei frontierelor în contextul războiului din Ucraina să fie apreciat şi că, poate, la o nouă evaluare în vederea aderării României la Schengen, lucrurile vor merge mai bine. 

Întrebată, în cadrul unui interviu Agerpres, dacă a simţit o schimbare de temperatură la Bruxelles în jurul subiectului aderării României la Schengen, Adina Vălean a afirmat că 'temperatura a fost cea potrivită întotdeauna la Bruxelles', iar Comisia Comisia Europeană a sprijinit şi a pledat mereu pentru aderarea României la spaţiul Schengen.

'Acum, ştim foarte bine că această decizie este una de natură politică şi nu depinde de arhitectura instituţională europeană, ci strict de participanţii (...) în acest proiect, care este spaţiul Schengen. Eu mă bucur că a făcut cancelarul german (Olaf Scholz - n.r.) această afirmaţie. În general, am avut sprijinul afirmat al Franţei, al altor mari ţări europene, mari în sensul de greutate economică şi influenţă politică, dar până nu e toată lumea de acord, acest lucru nu se poate întâmpla. Eu sper ca, o dată în plus, să fie apreciat efortul României şi prestaţia ei din punctul de vedere al siguranţei frontierelor în cadrul acestui conflict şi poate că, la o nouă evaluare, lucrurile vor merge mai bine', a afirmat Adina Vălean.

Întrebată dacă există o mai mare disponibilitate din partea executivului UE decât în alţi ani privind ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), pe care unele ţări îl leagă de aderarea la spaţiul de liberă circulaţie, Adina Vălean a răspuns că a înţeles de la liderii politici europeni şi români că ridicarea MCV este pasul următor firesc pe drumul aderării la Schengen.

'Ce a adus nou această Comisie este acest mecanism al statului de drept la nivel european. Deci, cumva, să spunem, ştacheta s-a ridicat deasupra unor mecanisme bilaterale cu state membre. Eu am înţeles din declaraţiile liderilor politici europeni şi români că acesta este pasul următor firesc. Nu am alte amănunte să vă spun acum', a mai declarat Adina Vălean, conform sursei citate.

Citește și - Aviz pozitiv pentru raportul de țară al României. Stroe (PNL): Este consolidat planul României pentru adoptarea Legilor Justiției și ridicarea MCV

Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a comentat avizul pozitiv al Comisiei de Monitorizare din cadrul APCE pentru raportul de țară al României. 

„Salutăm avizul pozitiv al Comisiei de Monitorizare din cadrul APCE pentru raportul de țară al României. Documentul relevă progresele făcute de țara noastră în domenii cheie.

Este apreciat proiectul de desființare a SIIJ, care este calificat drept un pas important. Raportul notează și progresele semnificative realizate de România în lupta anticorupție și în ceea ce privește respectarea drepturilor omului și drepturilor minorităților.

În ceea ce privește protecția minorităților naționale este menționat chiar că România poate fi considerat unul dintre exemplele europene de bune practici.În document este precizat și faptul că în noile Legi al Justiției au fost implementate recomandările MCV, ale Comisiei de la Veneția și ale instanțelor judiciare, inclusiv ale CSM, garantul independenței justiției.

Totodată, Comisia de Monitorizare a decis și solicitarea opiniei Comisiei de la Veneția asupra Legilor Justiției, o procedură firească pentru toate statele membre UE, atunci când se discută despre reforma din domeniu.

Încă din 2017, am colaborat activ cu această instituție pe legile justiției și îi apreciez rolul de partener și sprijinul pentru democrație și stat de drept la nivelul fiecărei țări membre.

În redactarea noului pachet de legi, ministrul PNL al Justiției, Cătălin Predoiu, a luat în calcul și a implementat toate opiniile anterioare ale Comisiei de la Veneția și recomandările din MCV. Astfel, este consolidat planul României pentru adoptarea Legilor Justiției și ridicarea MCV.

Îndeplinirea acestor angajamente ne duce mai aproape de obiectivul nostru de aderare la spațiul Schengen până la finele acestui an”, a scris Ionuț Stroe, pe Facebook. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel