Schema de compensare pentru energie. Năsui: Singura din toată Europa care încurajează creşterea preţului. Este de-o prostie colosală!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (cottonbro)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (cottonbro)
Claudiu Năsui (USR) a vorbit despre schema de compensare din energie și a explicat cum funcționează.

"Care ar fi soluţia în momentul ăsta? Ei compensează cumva nişte preţuri dând bani din buzunarul Guvernului, adică al nostru, celor pe care îi taxează practic în aşa fel încă să avem noi o factură mai scăzută, dar asta costă miliarde de euro bugetul pe un exerciţiu bugetar. Adică tot din banii noştri. Ducem nişte miliarde de euro, creştem deficitul şi, în final, ajungem într-un colaps. Care ar fi soluţia?", a întrebat jurnalistul Răzvan Dumitrescu.

"Schema aceasta este extrem de păguboasă şi am spus lucrul acesta încă de la finalul anului 2021, când a fost propusă prima oară şi a trecut prin Parlament şi am explicat atunci cum o să falimenteze marii producători - lucru care s-a şi întâmplat - doar că nu au falimentat, ci au închis producţia, dar este acelaşi lucru", a spus Claudiu Năsui, la DCNews TV.

Cum funcționează schema de compensare făcută de Guvern

"Practic, tu, furnizor de energie electrică cumperi energie electrică la prețul pieţii, care poate să fie luna de pe cer, o vinzi la consumatori la preţ plafonat şi noi îţi compensăm toată diferenţa dintre prețul plafonat şi luna de pe cer. Prin urmare, furnizorul, în momentul în care vine să cumpere energia de pe piaţă, nu mai are niciun stimulent ca să o cumpere la un preţ mai mic. Pe cealaltă parte, producătorul care îi vinde energia electrica ce credeţi că are ca stimulent? Să o vândă cât mai scump, că este producătorul pe piaţă.

Deodată, avem o piaţă care, în loc să fie unul care are interes să o cumpere ieftin, altul care să aibă interes să o vând scumpă, amândoi au interesul să fie scump. Atunci, hai sa nu ne mirăm că avem preţul pe care îl avem la energie electrică, că avem singura schemă din toată Europa care încurajează creşterea preţului. Este de-o prostie colosală toată schema aceasta.

Ce trebuia făcut este fix ce spuneam noi atunci, fix ce fac multe ţări europene. Astăzi am înţeles că şi Spania a adoptat exact măsura noastră. TV redus la 5% care este minimul european. Polonezii au făcut-o deja. Peste asta, noi am mai zis, eliminam acciza.Nu este momentul sa faca statul bani pe spatele consumatorilor, explodează preturile. Certificatele verzi le eliminam si pe alea", a mai spus Năsui.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel