Scepticism la Bruxelles: A avea încredere în Putin că va elibera Marea Neagră este ca și cum ai crede în Moș Crăciun
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay
Oficialii europeni sunt sceptici că un acord pentru deschiderea exporturilor maritime ale Ucrainei va funcționa.

Oficialii de la Kiev și Bruxelles sunt sceptici că eforturile de a elibera milioane de tone de cereale ucrainene blocate de Rusia vor reuși, chiar dacă ONU, care susține acordul, a înregistrat progrese.

Ministrul  german al Agriculturii, Cem Özdemir, a declarat luni că a crede în asigurările președintelui rus Vladimir Putin este asemănător cu a crede în ”Moș Crăciun sau Iepurașul de Paște”.

”Nu cred că vor rezulta atât de multe pentru că se bazează pe cuvântul lui Putin”, a spus Özdemir la Bruxelles, când a sosit la o întâlnire a miniștrilor Agriculturii din UE.

"Dacă încă mai crezi în cuvântul lui Putin, ai putea la fel de bine să crezi în Moș Crăciun sau în Iepurașul de Paște. Este la fel de serios și la fel de bazat pe fapte", a spus el.

Potrivit Politico, scepticismul lui Özdemir vine în ciuda faptului că negociatorii din Turcia și ONU au anunțat săptămâna trecută un ”acord de bază, tehnic” între părțile în conflict la Istanbul, care ar permite ca milioane de tone de cereale blocate în prezent în Ucraina să fie exportate prin Marea Neagră către țările dependente de importuri.

Zeci de națiuni înfometate din întreaga lume, care se luptă deja din punct de vedere economic, se bazează în mare măsură pe importurile de cereale din Ucraina.

Discuţiile ar putea avansa săptămâna aceasta, iar secretarul general al ONU, António Guterres, ridică speranţa unui acord final, deoarece Putin urmează să se întâlnească marţi în Iran cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan.

Cele patru părți se vor întâlni din nou pentru a semna un acord scris la Istanbul săptămâna viitoare, potrivit Politico. Un purtător de cuvânt al ONU a declarat că următoarea rundă de discuții nu a fost încă anunțată, dar a adăugat că Guterres este gata să participe ”dacă este nevoie”.

Deocamdată, chiar dacă Ucraina a apreciat în mod public eforturile Turciei, oficialii săi adoptă, de asemenea, o abordare de așteptare și scepticism.

”Sunt încă destul de rezervată în ceea ce privește așteptările”, a declarat Olga Trofimtseva, ambasador general al Ministerului de Externe de la Kiev.

Citește și: 

În ce stadiu se află acordul de cereale dintre Ucraina și Rusia: ”Am văzut că părțile sunt dispuse să rezolve problema”

Ruta Mării Negre ar putea fi deblocată în scurt timp pentru a permite trecerea mărfurilor de cereale din Ucraina. Acest lucru a fost anunțat de Guvernul turc, angajat în mediere între Kiev și Moscova, vorbind despre realizarea unui acord ”tehnic de bază” pentru înlăturarea blocajului porturilor și garantarea încă o dată a exporturilor de cereale.

Anunțul vine de la ministrul Apărării de la Ankara, Hulusi Akar, în urma discuțiilor de la Istanbul dintre părți, blocate de luni de zile, după ce transporturile din Ucraina au fost blocate de invazia rusă la sfârșitul lunii februarie.

Acest lucru a avut un efect de undă, milioane de tone de grâu și porumb rămânând nemișcate în depozite, ducând la creșterea prețurilor la alimente și la situații grave în țările dependente de import, în special Orientul Mijlociu și Africa.

Printre detaliile tehnice dezvăluite de Akar se numără: crearea unui centru de coordonare la Istanbul unde vor fi prezenți reprezentanți ai tuturor părților, controale comune la punctele de ieșire și sosire din porturi și garantarea ”siguranței navigației pe rutele de transfer".

”Am văzut că părțile sunt dispuse să rezolve problema”, a spus Akar. Acordul final va fi coordonat cu Națiunile Unite și o altă întâlnire este programată săptămâna viitoare în Turcia pentru semnarea acordului.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a limitat la a vorbi despre ”unele progrese” realizate de delegații săi în această... citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel