Data publicării:

Scenariul ”Alexandru Ioan Cuza”: ce pregătește Băsescu pentru alegeri

Autor: Ion Voicu, ionvoicu | Categorie: Politica
WhatsApp
basescu 3
basescu 3

Anunțul că Traian Băsescu va cere cetățenia moldovenească a lansat scenariul potrivit căruia președintele vrea să candideze la președinția Moldovei. Unii admiratori ai lui Traian Băsescu au analizat discursul din perspectivă unionistă, sugerând că am putea avea același președinte, pe modelul Cuza.

Elena Udrea a făcut chiar o legătură explicită cu anul 1859. "Nu sunt surprinsă, așa s-a înfăptuit și Unirea, prin alegerea aceluiași domnitor. Președintele Traian Băsescu are o mare popularitate și încredere în Moldova, așa că aș putea spune că propunerea primarului Chișinăului nu mă miră", a răspus Udrea, la o întrebare a ziariștilor din Roman.

Alegeri în Moldova, cel mai devreme în 2015

Scenariul ”Al. Ioan Cuza” ar putea fi folosit de gruparea prezidențială, dar nu așa cum sugerează Elena Udrea. Mai precis, românilor li se va propune un președinte ”comun” cu al Republicii Moldova, dar acesta nu va fi Traian Băsescu. Nici nu ar avea cum.

În primul rând, președintele Republicii Moldova este ales de Parlament. În actuala structură, luptele au durat trei ani, fiind ales președinte un neafiliat politic. Alegerile parlamentare au loc în 2014, dar e greu de anticipat dacă vor asigura o majoritate care să poată impune un nou președinte. Mai ales că în Constituție se precizează că mandatul președintelui din Moldova durează patru ani de la data depunerii jurământului (adică până în 2016). Mandatul lui Traian Băsescu nu poate fi prelungit după 2014, decât în caz de război sau catastrofă.

Eugen Tomac, prezidențiabilul Mișcării Populare

Un candidat care, teoretic, ar putea candida la ambele funcții, este Eugen Tomac, președintele partidului prezidențial Mișcarea Populară.

Scenariul Cuza va fi argumentul folosit pentru a solicita voturile românilor, la prezidențialele din 2014. Candidatura lui Tomac se va justifica tocmai prin ipoteza că ar putea fi ales și de către moldoveni, în 2015 sau 2016.

Astfel, candidatul PMP se va diferenția de ceilalți competitori, care își vor centra discursul pe teme de politică internă, în vreme ce președintele are atribuții importante mai degrabă în politica externă. Tomac poate spera la voturile din bazinul electoral al lui Traian Băsescu, plus cele din diaspora.

Al. I. Cuza, agent electoral

”Electoratul așa numit portocaliu este undeva în jur de 20 la sută, ne-a declarat sociologul Mirel Palada. Mergând pe varianta unionistă, Tomac poate câștiga câteva procente, la fel ca partidul prezidențial. Rezultatul va fi unul mărunt, pentru ceea ce spera Traian Băsescu, dar oricum e mai bun decât nimic”.

Politologul Alfred Bulai crede într-o orientare naționalistă a discursului electoral. ”Există un electorat sensibil la mesajele naționaliste, de circa 10 procente. Din cauza crizei de la PRM, acesta nu are unde se duce. PMP poate încerca să atragă o parte a electoratului naționalist, pe care să o alipească la cel al lui Băsescu. Din păcate, Tomac nu este cunoscut, nu are notorietate. E, însă, timp și dacă mai dă și Tokes o mână de ajutor, cu declarații iredentiste, se adună voturi și din Ardeal, plus Moldova”...

Posibilă miză: ”reunificarea” cu PDL

Scenariul A. I. Cuza, avându-l în centru pe Eugen Tomac, are și un avantaj ce ține de luptele din PDL. Unii analiști cred că primariada din PDL, alături de avalanșa plecărilor în PMP, ar putea duce la declanșarea unui congres extraordinar, care să pună în discuție mandatul lui Vasile Blaga. În acest scenariu, Elena Udrea nu părăsește partidul, așteptând noi alegeri interne. Odată recucerit PDL, este necesar un motiv credibil pentru unirea cu PMP, sub stindardul lui Traian Băsescu. Sprijinirea unui deziderat național, adică Unirea cu Basarabia, înseamnă sprijinirea candidatului PMP, respectiv Tomac. Oricum, portocalii nu pot spera la prezidențiale, după dezastrul din 2012, dar pot îmbunătăți rezultatele la Parlamentare. Eventual, pentru a sprijini Unirea, s-ar alia cu noua construcție de Dreapta și Forța Civică, aripa Pavelescu din PNȚ, ba chiar și unii dizidenți din gruparea Monica Macovei.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel