Scenariu sumbru: Locurile de muncă vor dispărea cu sutele de milioane
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Noile tehnologii vor aduce economii imense până în 2025, însă, așa cum anticipa Steve Jobs, locurile de muncă vor dispărea în masă, sute de milioane de oameni urmând să rămână fără slujbe.

Businessmagazin.ro prezintă datele unui raport de 180 de pagini întocmit de o firmă de consultanță. Raportul oferă o imagine elocventă cu privire la impactul economic pe care l-ar putea avea până în 2025 cele 12 tehnologii considerate disruptive.

Economiștii privesc spre viitor, însă numai pe termen scurt, iar noile tehnologii care pot schimba semnificativ peisajul economic al viitorului sunt foarte rar aduse în discuție. Se vorbeşte mult despre energia regenerabilă, dar impactul estimat este mult mai mic decât al noilor tehnologii din genetică.

Informatica, impact de 15 triliarde de dolari asupra economiei mondiale

Tehnologiile din zona informaticii prezintă cel mai mare potențial disruptiv. În top se află internetul mobil, automatizarea muncii cu informaţiile, „internetul lucrurilor" şi cloud computing-ul, la care se adaugă robotica avansată. Această paletă de tehnologii ar urma să aibă, până în 2025, un impact cumulat de 15 trilioane de dolari asupra economiei globale. Și nu vorbim despre veniturile directe, ci despre creșterea productivității sau economii în alte sectoare.

Un exemplu poate fi automatizarea muncii cu informaţia, prin adoptarea pe scară largă a unor programe bazate pe inteligenţă artificială. Cum "lucrătorii cu informaţia" reprezintă 9% din totalul forţei de muncă (la nivel global) şi însumează 27% din totalul cheltuielilor cu forţa de muncă, aceste sisteme automate ar putea înlocui 110-140 de milioane de lucrători. Economiile astfel obţinute ar putea însemna între 5,2 şi 6,7 trilioane de dolari.

Cel mai interesant caz este cel al internetului mobil, al cărui impact economic este estimat între 3,7 şi 10,8 trilioane de dolari. Și plățile online ar aduce un spor de productivitate de circa 50% în procesarea tranzacţiilor, care s-ar traduce în economii de peste 200 de miliarde de dolari anual.

Impact asupra sănătății

Extrem de important este și impactul în domeniul sănătăţii, unde se pot obţine reduceri de costuri de până la 20% pentru tratamentul bolilor cronice, prin monitorizarea la distanţă a stării pacientului. Reducerea costurilor este estimată în jurul valorii de 2 triliarde de dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel