Scenariu electoral - Rocadă în USL II: Tandem Ponta-președinte, Tăriceanu-premier
DC News vă prezintă un scenariu care arată că trecerea fostului premier liberal, Călin Popescu Tăriceanu, de partea USD la alegerile prezidențiale ar putea avea o miză. Ba chiar și șanse de reușită, nefiind un simplu moft al unui liberal supărat că a pierdut sprijinul partidului. Este greu de crezut că fostul premier liberal, susținut de un partid minuscul, va putea obține cinci milioane de voturi în lupta pentru Președinție. Mult mai veridic pare scenariul cu Victor Ponta candidat la prezidențiale din partea USD, susținut în turul II de Tăriceanu și adepții săi, pentru ca, după eventuala victorie a liderului PSD, fostul premier liberal să revină în fruntea Guvernului, drept răsplată pentru sprijinul acordat. Scenariul este întărit de buna colaborare pe care premierul Tăriceanu a avut-o în trecut cu social-democrații aflați în Opoziție. Această rocadă ar urma să iasă la iveală spre toamnă, în preajma prezidențialelor, după ce vor fi trecut europarlamentarele, pentru ca electoratul să nu creadă că Victor Ponta a așteptat ruperea USL ca să îi ia locul de prezidențiabil lui Crin Antonescu.
Scorul PSD în primul tur de la prezidențiale a fost constant, de-a lungul timpului, în jur de 36-38%. Cu PC și UNPR, dar și pe fondul luptei cu regimul Băsescu, un candidat social-democrat ar depăși 40%. Problema apare în turul II, când e nevoie de voturi care să depășească gap-ul, diferența de 10 procente. În acest caz nu vorbim de atragerea unor partide minuscule, de câteva procente, care să-și însumeze forțele și să aducă electoratul lipsă. Importantă este asocierea cu o formațiune sau un om care mobilizează electorat din alte bazine decât cel de Stânga. E foarte probabil ca Partidul Reformator Liberal să nu treacă singur pragul electoral, deoarece astfel de formațiuni mici nu dau încredere alegătorilor că votul investit are importanță. Cu alte cuvinte, numărul oamenilor care se simt reprezentați de Tăriceanu este mai mare decât al celor care pun ștampila pe numele său, deoarece alegătorul nu vrea să-și irosească votul pe un proiect iluzoriu.
USL II, cu un tandem Ponta-Tăriceanu, președinte-premier
Asocierea între Tăriceanu și USD ar putea, însă, asigura candidatului la prezidențiale electoratul lipsă pentru 50% plus un vot. Ar reface practic USL, cu cele trei partide de stânga și un mic partid de dreapta, suficient pentru a risipi temerile unor alegători care nu sunt strâns legați de PNL, dar îl votau în lipsă de alternativă pe Dreapta, fără Băsescu.
Traian Băsescu nu va putea mulțumi toți candidații și toate formațiunile de dreapta, deci îi va fi greu să reunească toată Dreapta în jurul candidatului susținut de el. Mai ales dacă acest candidat va fi Crin Antonescu, dușmanul tradițional al "băsiștilor" duri. Este foarte probabil să apară și nemulțumiți, care să se reorienteze spre formațiunea lui Tăriceanu, în cazul în care aceasta se asociază cu USD. Mihai Răzvan Ungureanu a colaborat bine cu Ponta în timpul guvernării și ar putea face uitate resentimentele, atunci când scorurile slabe ale FC nu îi lasă alternativă.
Dacă USD bate palma cu Tăriceanu, sunt șanse bune să atragă și sprijinul UDMR la prezidențiale. În această construcție, USD îi va oferi lui Tăriceanu postul de premier, în vreme ce MRU s-ar putea întoarce la SIE, sau ca președinte al Senatului.
Cum se adună electoratul lipsă, într-o situație electorală atât de polarizată
Pe de o parte, avem electoratul de dreapta, unde relativ 30% dintre votanți sunt în acest moment cu Antonescu. Scorul acestuia ar putea crește, ca Opozant, pentru că va atrage nemulțumiții. Astfel, va bloca șansele PMP și va consolida PDL. Cel puțin până la europarlamentare, Băsescu va fi silit să atace și PNL, iar instituțiile vor "secera" în continuare liberali.
Traian Băsescu a transmis că dacă întreaga dreaptă se unește, va strânge 60% dintre sufragii. Pentru ca târgul cu Antonescu să fie încheiat, ar trebui ca fie Băsescu, fie un apropiat al acestuia să fie pus premier de Antonescu. În această ecuație, ostilitatea celor 7,4 milioane își va spune cuvântul. Modelul "Putin" va fi greu de digerat de către un electorat care a luptat cinci ani cu Băsescu.
De cealaltă parte, PSD va atrage electorat de dreapta fără să se asocieze cu PDL sau PMP, ori să facă tandem cu "premierul" Băsescu. Tandemnul președinte de la PSD și premier de la un partid de dreapta anulează încă o temă de campanie a adversarilor: concentrarea totală a Puterii. Dimpotrivă, coaliția "USL II" lasă aliatul mai mic la guvernare și aliatul cu mai multe voturi la Cotroceni. Este mai democratică și potențial mai stabilă decât reluarea scenariului cu Băsescu la Putere, în care se schimbă doar Palatul în care va locui liderul.
Sociologii și consultanții politici confirmă scenariul
Scenariul lansat de DC News este confirmat de unii sociologi. Alfred Bulai susține că lucrurile între Tăriceanu și USD ar urma să se întâmple întocmai cum sunt prezentate anterior, iar dacă electoratul nu va reacționa bine la această mutare, Uniunea nu va avea nicio reținere să schimbe strategia și să se reorienteze către o altă sursă de voturi.
Consultanții politici contactați de DC News transmit că scenariul politic prezentat este de luat în calcul după europarlamentare. Până atunci rămâne de văzut ce scor va obține PNL pentru Parlamentul European și câți parlamentari liberali va reuși să disloce Tăriceanu.
Un alt scenariu prezentat de un consultant politic vizează alăturarea lui Tăriceanu la PNȚCD, formațiunea din care face parte Andrei Chiliman, în cazul în care PRL nu va atrage destui liberali și va eșua. Imaginea lui Tăriceanu și un partid deja format ar putea reprezenta o alternativă bună pentru USD.
Și liderul PPDD, Daniel Fenechiu, a vorbit la B1 Tv despre cele 40 de procente de care s-ar bucura USD în turul II al prezidențialelor și a arătat că Tăriceanu, alături de adepți ai săi, ar putea completa majoritatea necesară prezidențiabilului Uniunii Social Democrate.
Toate aceste evoluții depind însă de scorul pe care îl va obține PNL la alegerile europarlamentare și de sondajele de opinie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News