Data publicării:

Scenariu de necrezut: Armate de gândaci cyborg controlați de la distanță. Ce spun cercetătorii japonezi

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
captură video din experiment
captură video din experiment

Vom avea armată de gândaci?

Un studiu recent realizat de cercetători din Japonia și Singapore a adus în prim-plan o metodă inovatoare de ghidare a gândacilor de la distanță, prin intermediul unor dispozitive atașate pe spatele lor. Această descoperire are ca scop utilizarea gândacilor în diverse aplicații, inclusiv în cadrul unui proiect de cercetare comun între Universitatea Osaka din Japonia și Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore, scrie New Scientist.

Deși gândacii pot fi percepuți ca respingători de către cei mai mulți, aceștia devin, iată, subiect de interes în proiecte tehnologice avansate. Cercetătorii au dezvoltat mici controlere electronice care sunt fixate pe spatele gândacilor, permițând ghidajul lor de la distanță prin intermediul unor electrozi care interacționează cu organele senzoriale ale insectelor.

Control ghidat prin computer

Practic, acești controlori acționează ca niște mini-rucsacuri pentru gândaci. În timpul testelor, oamenii de știință au reușit să controleze cu succes un grup de gândaci, manevrându-i colectiv ca și cum ar fi fost o singură unitate. Operatorul poate ghida mișcarea gândacilor de la un computer, direcționându-i către locații prestabilite în mod precis. Deși studiul se află încă în etapa de pre-publicare și nu a fost încă revizuit de colegi, cercetătorii se arată optimiști în privința potențialelor aplicații ale gândacilor controlați de la distanță.

Insectele ar putea fi depozitate în roboți care le-ar putea elibera în orice loc, fiind capabile să furnizeze resurse esențiale, precum hrană sau reîncărcarea bateriilor. Pe bună dreptate, această tehnologie ar fi deosebit de utilă în situații cum ar fi misiunile de căutare și salvare în zone greu accesibile după dezastre naturale.

De asemenea, se consideră că "armata" ar putea fi folosită pentru studii de mediu la scară largă sau, eventual, în scopuri militare. Conceptul se bazează pe proiecte anterioare, cum ar fi inițiativa din 2020 numită Calmbots din Japonia care a cercetat, de asemenea, utilizarea electrozilor pentru a controla mișcările gândacilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel