Scandalurile din Familia Regală a Marii Britanii. ”Obișnuiam să beau la fel de mult alcool cât bei tu într-o săptămână. Nu pentru că mă distram, ci pentru că...”
Autor: Elena Didila | Publicat pe: 08 sep 2022, 19:34
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Moartea Prințului Philip, pandemia, cearta dintre William și Harry au marcat noul ”annus horribilis” al Reginei Elisabeta.

UPDATE: Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit. 

Ultimii doi ani au fost destul de dificili pentru Regina Elisabeta și pentru familia regală, marcați de pandemii, scandaluri și doar de câteva momente de adevărată fericire, precum nașterea celui de-al doilea copil al lui Harry și Meghan, al treilea copil al Zara Tindall și copiii prințeselor Beatrice și Eugenia.

Însă adevartul protagonist al tristei perioade din viața Reginei Elisabeta a fost Prințul Philip, a cărui moarte a surprins pe toată lumea deși a fost precedată de o spitalizare de aproximativ o lună și de o intervenție chirurgicală la inimă cu câteva săptămâni înainte de moartea sa.

Și Prințul Harry, la rândul său nu a scutit familia regală de neplăceri, amenințând cu o autobiografie care amenința cu un nou război în familie.

 

Demnitatea și disciplina unei regine

Nu vom uita imaginile Reginei Elisabeta cu lacrimi în ochi și spatele îndoit sub greutatea durerii, la sosirea în Capela Sf. Gheorghe (Windsor), unde pe 17 aprilie 2021, au avut loc înmormântarea Prințului Philip.

Nici actul Majestăţii Sale de a se întoarce spre sicriul soţului ei înainte de a intra în biserică. Un gest instinctiv pe care Elisabeta a II-a îl făcea mereu când Filip o însoțea în angajamentele ei publice, să-l caute, să vadă unde se află, potrivit Il Giornale.

Harry furios

”M-am simțit prins. Întreaga mea familie este prinsă în sistem. Viața mea a fost un amestec între Truman Show și grădina zoologică”. Așa și-a definit prințul Harry anii la curte, în martie trecut și în cadrul podcastului Armchair Expert din mai 2021.

Acesta a fost anul declarațiilor-bombă ale prințului împotriva familiei regale. Dacă ar fi să urmărim evenimentul fondator al nemulțumirilor dintre Harry și Windsor, totuși, ar trebui să ne întoarcem la moartea Lady Diana.

Din acel doliu niciodată elaborat avea să înceapă iadul ducelui de Sussex, care tot în luna mai trecută, în documentarul ”The Me You Can’t See”, spunea: ”Obișnuiam să beau la fel de mult alcool cât bei tu într-o săptămână. Nu pentru că mă distram, ci pentru că încercam să ascund durerea”. O stare agravată de indiferența lui Charles: ”Așa a fost pentru mine, așa va fi și pentru tine”, ar fi răspuns viitorul rege de fiecare dată când Harry i-a cerut ajutor.

Sosirea lui Meghan ar fi făcut ca tensiunile să explodeze, iar acum tatăl și fiul ar fi vorbit rar între ei. Moștenitorul tronului nu ar avea încredere în Ducele de Sussex și, de teamă că conversațiile lor vor ajunge în ziare, ar prefera să noteze fiecare propoziție.

În fața doliului, scandalurile familiale dispar

Restricțiile provocate de pandemie care au făcut-o să anuleze tradiționalul Crăciun de la Sandringham, spitalizarea Reginei, pe 20 octombrie 2020, ca ”precauție” și problemele grave cauzate de Prințul Andrew, acuzat de hărțuire sexuală de Virginia Roberts Giuffre, toate au dispărut în fața grelei încercări a trecerii în neființă a Prințului Philip.

Umbra scandalului Epstein

Ducele de York a devenit ”o amenințare” la adresa stabilității Coroanei, potrivit lui William și Charles. Virginia Roberts Giuffre l-a acuzat pe Prințul Andrew că a violat-o de trei ori când era minoră, între 2001 și 2002.

Evadarea lui Andrew la Balmoral, pentru a nu primi sesizarea plângerii, nu a făcut decât să strice imaginea Reginei, criticată pentru că i-a oferit azil prințului, asumându-și totodată și cheltuielile de judecată.

”Nu suntem o familie rasistă”

”Eram însărcinată cu Archie de câteva luni și am început să aud conversații ciudate. La Palat... s-au întrebat cât de închisă poate fi pielea bebelușului... și rapid aceste discursuri au alimentat o campanie de calomnie”.

Cu această declarație - bombă, pronunțată de Meghan în fața lui Oprah Winfrey, s-a deschis un mister: cine i-a adresat lui Archie fraze rasiste? Ducii, foarte deștepți, aruncă piatra vinovăției împotriva întregii familii regale, evitând cu pricepere să menționeze numele presupusului membru rasist.

Prințul William, furios, a apărat familia: ”Nu suntem o familie rasistă”. Dar vânătoarea de vrăjitoare a început oricum. Pentru Lady Colin Campbell ar fi fost prințesa Anna cea care a declanșat susceptibilitatea soților Sussex, dar, a explicat expertul, ”fiica suveranului a fost înțeleasă greșit, culoarea pielii nu are nimic de-a face cu asta. Îngrijorarea lui era legată de incapacitatea lui Meghan de a se adapta rolului”.

William și Harry: confruntare deschisă

Au început din nou copiii lui Lady Diana să vorbească între ei? A existat o mare confuzie în ultimul an între confirmări și dezmințiri. 

În spatele sicriului bunicului cei doi au mers separat. După înmormântarea bunicului lor, totuși, William și Harry s-ar fi certat violent la Castelul Windsor. Peter Lacey spune: ”William și Harry s-au certat înverșunat... Erau supărați mai mult ca niciodată. Au țipat unul la altul... cuvinte cu adevărat triste și dureroase”.

Aparent, dezvelirea statuii dedicată lui mamei lor, prințesa Diana, i-a adus împreună la 1 iulie 2021 la Sunken Garden (Kensington Palace). Dar pacea era departe. Se pare că  Megan Markle a fost cauza rupturii dintre frați.

William l-ar fi sfătuit pe fratele său să nu grăbească nunta, dar sfatul lui ar fi fost interpretat ca o răutate venită din partea lui William.  Astăzi cei doi sunt încă pe părți opuse. Expertul Peter Hunt consideră că ”nu există nicio soluție” și că a fost o ”coliziune inevitabilă... din cauza opiniilor diferite pe care Harry și Meghan le au despre rolurile lor în instituție”.

William, în apărarea Dianei

2021 l-a confruntat pe Prințul William cu situații neplăcute, dintre care unele sunt legate de memoria Lady Diana. O investigație a constatat că interviul BBC pe care l-a lansat prințesa de Wales în 1995 a fost extorcat cu o înșelătorie.

Folosind documente falsificate, jurnalistul Martin Bashir a făcut-o să creadă că Charles, William și dădaca lui Harry au o aventură și că personalul instanței o spiona pentru Serviciul Secret.

BBC a oferit o compensație de 1,5 milioane de euro pentru a fi donată unor organizații de caritate, dar răspunsul lui William a fost foarte dur: ”Interviul a contribuit la înrăutățirea relației cu părinții mei... mama mea a fost trădată nu doar de un jurnalist necinstit, ci și de liderul BBC care a întors capul în altă parte”.

Meghan Markle, fără favoarea Reginei

Au trecut aproape 3 ani de la Megxit, sau mai bine zis, Sussexit. Meghan Markle este o victimă sau un manipulator priceput?

2021 a scos la iveală acuzații de agresiune împotriva ei. O poveste care datează din octombrie 2018, când Prințul William ar fi primit un e- mail de la secretarul său de comunicare, Jason Knauf, arătând cu degetul la presupusa agresiune a ducesei împotriva personalului instanței.

Meghan, spun martorii, ar fi fost capabilă de ”cruzime emoțională și manipulare”. Ultimul cuvânt pe această temă nu a fost încă scris iar de la Palatul Buckingham, nnu s-a făcut nici un comentariu pe acest subiect.

Știm, totuși, că William și Harry ar fi avut o altă ceartă furioasă pentru această poveste. Rezultat: William l-ar fi ”dat afară” din familie pe Harry, așa spunea Robert Lacey.

Meghan Markle s-a răzbunat însă pe Daily Mail. Înalta Curte de Justiție britanică a găsit tabloidul vinovat de a fi publicat fără autorizație câteva fragmente din scrisoarea pe care Ducesa i-a trimis-o tatălui ei în 2018.

Desigur, victoria a fost amară. The Mail a publicat scuzele pe prima pagină, așa cum au ordonat judecătorii, dar a făcut-o pe 26 decembrie, când a înregistrat cea mai mică creștere a vânzărilor la chioșc și a vizionărilor online.

În plus, Regina Elisabeta nu i-a menționat Harry sau Meghan în discursul ei de Crăciun. Din fericire, fosta actriță a avut mai târziu un motiv de bucurie fără egal: nașterea Lilibet Diana. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?