Scandalul Qatargate nu a afectat imaginea Parlamentului European
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la EKATERINA  BOLOVTSOVA, Pexels
Fotografie de la EKATERINA BOLOVTSOVA, Pexels
Scandalul Qatargate în urma căruia Eva Kailli, fost vicepreşedinte a Parlamentului European şi fostul deputat italian Pier Antonio Panzeri, au fost arestaţi, nu a afectat imaginea Parlamentului European. 

Scandalul Qatargate nu a afectat semnificativ imaginea Parlamentului European, cel puţin aşa reiese din sondajul Eurobarometru prezentat marţi, la sediul agenţiei de presă Belga, de Parlamentul European în parteneriat cu European Newsroom, cu un an înaintea alegerilor europarlamentare prevăzute pentru 6-9 iunie 2024 în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

"Dacă privim datele nu vedem un efect Qatargate, ca să îi spunem aşa. El nu există. Ce înseamnă asta? Îi revine media să analizeze şi să decidă. Desigur, este important ce se va întâmpla anul viitor înaintea alegerilor europene şi este important modul în care va reacţiona Parlamentul în aceste luni care urmează. Ştiţi că în decembrie anul trecut preşedinta (Parlamentului European, Roberta) Metsola a promovat o serie de reforme şi sper - cred că aceasta este şi speranţa majorităţii membrilor Parlamentului - că această linie va fi urmată şi continuată până în ultima zi a legislaturii", a declarat purtătorul de cuvânt al PE, Jaume Duch Guillot, răspunzând unei întrebări din partea jurnaliştilor prezenţi la prezentarea sondajului Eurobarometru.

Lipsa unui impact cuantificabil al afacerii Qatargate asupra încrederii în Parlamentul European este relevată şi de un studiu publicat de Comisia Europeană anterior în acest an, ce arată că încrederea în instituţiile UE este la un nivel ridicat, scrie Agerpres.

Trei eurodeputaţi şi un fost deputat italian, arestaţi



Forul legislativ european a fost zguduit de aşa-numitul scandal Qatargate după ce autorităţile belgiene au percheziţionat locuinţe şi birouri în decembrie 2022, pe fondul acuzaţiilor că Qatarul a dat bani şi cadouri pentru a-şi asigura un tratament favorabil în Parlamentul European.

În scandalul Qatargate au fost arestaţi iniţial eurodeputaţii Eva Kaili (fostă vicepreşedintă a Parlamentului European), Marc Tarabella şi Andrea Cozzolino, fostul deputat italian Pier Antonio Panzeri, asistentul italian Francesco Giorgi (partenerul Evei Kaili) şi italianul Niccolo Figa-Talamanca, responsabil al unui ONG.

Ei sunt suspectaţi de încasarea unor mari sume de bani din partea statului Qatar pentru a influenţa în favoarea acestuia declaraţii şi decizii politice în cadrul PE, în special în ceea ce priveşte drepturile lucrătorilor în Qatar, ţară criticată adesea pentru încălcarea acestor drepturi. În cursul unei percheziţii la domiciliul lui Panzeri a fost găsită suma de 600.000 de euro. Conform presei belgiene, acesta ar fi primit bani şi din partea Marocului pentru a susţine interesele acestei ţări africane în Parlamentul European.

În total, procurorii belgieni au confiscat suma de 1,5 milioane de euro în bani lichizi, descoperiţi la domiciliile lui Panzeri şi Kaili, precum şi într-o valiză pe care o avea asupra sa tatăl eurodeputatei elene. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel