Scandalul hărțuirii actriței Viorica Vodă. Tudor Chirilă și alți artiști intervin: Să vorbim și despre aceste lucruri / Sinceritatea n-a fost apreciată
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Viorica Vodă
Sursă foto: Facebook Viorica Vodă
Tudor Chirilă și alți artiști din teatru și film au intervenit în scandalul iscat de declarațiile făcute de actrița Viorica Vodă la gala premiilor Gopo.

Ca urmare declaraţiilor făcute de actriţa Viorica Vodă pe scena premiilor Gopo, când a mărturisit că a fost hărţuită sexual în teatru şi în cinematografie, după rolul din „Filantropica” (citește AICI), mai mulți colegi de breslă ai acesteia și-au exprimat punctele de vedere.

Tudor Chirilă a extrapolat cazul Vioricăi Vodă și a vorbit despre situația în care se află studentele din facultățile de teatru:

„Poate că e un moment bun să vorbim despre facultăţile de teatru în care profesorii de actorie fac avansuri studentelor sau în care profesori titulari la catedră se ocupă cu „pregătirea” pentru facultate. Poate ar fi momentul să vorbim şi despre stigmatizarea studentelor care refuză să se dezbrace complet la clasă în virtutea unor exerciţii de „actorie” care chipurile au rolul de a dezinhiba. (Cunosc un caz real a cărui poveste am aflat-o direct de la victima care într-un final a reuşit să schimbe şcoala). Da’ probabil că ne-ar pune pe toţi la punct una care aşteaptă un Ferrari de la vânătorul vieţii ei, maşina pentru care el va fi scutit de ruşinoasele drumuri la Mega Image”, a scris Tudor Chirilă pe Facebook.

„În teatru, condiţionarea ascensiunii de favoruri sexuale e de notorietate. Dar o notorietate îngropată sub tăcere. Eu sunt actor, nu contabil şi vorbesc legat de domeniul în care activez şi ca o consecinţă a evenimentului de aseară”, a adăugat Tudor Chirilă într-un comentariu.

Alte voci din teatru și film s-au solidarizat cu Viorica Vodă

De asemenea, și actrița Katia Pascariu a comentat declarațiile Vioricăi Vodă.

„Cred că au fost nişte lucruri memorabile în seara asta, nu ce zic eu, şi cred că s-a trecut cam repede peste ceea ce a zis doamna Viorica Vodă. Şi aş vrea să ne gândim la lucrurile pe care le-a zis, aş vrea să mulţumesc că le-a zis. Îmi pare rău că a durat 20 de ani să le spună. Şi îmi pare foarte rău pentru reacţiile pe care le-am văzut, pe care le vedem în fiecare zi, dar în seara asta le-am văzut pe scenă, de la colegii din jurul ei şi a fost oribil. Dar foarte multe dintre noi le vedem în fiecare zi”, a spus Katia Pascariu.

„S-a întâmplat pe scena Premiile Gopo aseară. Sper să nu rămână doar o întâmplare şi sper să se audă vocile celor care au curaj să se facă auziţi. Bravo, Viorica Vodă! Felicitări Katia Pascariu pentru premiu şi discurs”, a scris, pe Facebook, Diana Cavallioti.

„Sinceritatea Vioricăi Vodă n-a fost apreciată”

„De aseară tot încerc să-mi liniștesc furia ca să pot să articulez trei cuvinte despre breasla cinematografiei românești care ieri a fost martora unui act de vulnerabilizare și curaj, dar a tăcut complice, a întors capul în altă parte și de data asta și-a continuat să ascundă abuzurile din interior.

Sinceritatea Vioricăi Vodă, care a vorbit deschis despre abuzurile sexuale de pe platourile de filmare de la Filantropica, n-a fost apreciată, întâmpinată cu empatie şi aplaudată, ba din contră, a fost cenzurată şi somată să vorbească despre film, nu despre ea şi implicit despre abuzurile trăite pe platou, că de, celebram 20 de ani de la capodoperă nu anii ei de psihoterapie necesari pentru a trece peste traumă.

Am ieşit din sală complet scârbită de laşitatea şi complicitatea celor aprox 900 de cineaşti (artişti sensibili de altfel aflaţi ieri în sala mare a Teatrului Naţional. Dragilor, cât o mai ardem aşa? Câte actriţe (şi nu numai!) mai trebuie să clacheze ca să vă re/chestionaţi valorile şi comportamentul ăsta sinistru?”, a scris, la rândul ei, regizoarea Raluca R. Gorgos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel