Scandal pe Babicul de Buzău și Comisia Europeană. „Asta încearcă și ei să scoată de la noi: secretul rețetei tradiționale”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels
După știrea care spunea că „mai mulţi producători din industria alimentară vor depune la Comisia Europeană documentaţia pentru înregistrarea Babicului de Buzău ca produs cu denumire şi indicaţie geografică protejată”, am sunat un producător de Babic de la Buzău.

Omul, care vrea să-și păstreze anonimatul, nu era la curent cu subiectul, dar când a aflat, ne-a zis că oricum nu este de acord cu demersul.

„Babicul este de mai multe feluri: Babicul pe care îl făcea bunicul meu și pe care îl fac și eu acum și mai este și Babicul care se comercializează în carmangerii și care nu are nicio legătură cu Babicul pe care îl facem noi, tradițional. Poartă denumirea de Babic, are același aspect, dar calitatea nu este aceeași. Prețul însă este același. Ei poate înregistrează la Comisia Europeană conceptul de Babic de Buzău, dar nu și calitatea lui. Calitatea Babicului înregistrat la Comisia Europeană nu va fi ca pe vremuri, ca atunci când făceau bunicii noștri. Ăștia fac acum Babic doar din carne de porc, pun acolo niște colorant și reiese așa zisul Babic. Deci nu știu ce înregistrează ei la Comisia Europeană. Ei pot înregistra orice”, ne-a spus buzoianul.

Întrebat dacă vrea să ne spună povestea lui ca producător de Babic de Buzău, bărbatul a refuzat:

„Mă abțin să vorbesc despre mine, spun doar atât: cei care vor să înregistreze marca la Comisia Europeană vor, probabil, să dețină un monopol, adică să nu mai poată folosi și altcineva denumirea de Babic. Dar ei, de fapt, nu fac Babic. Vă spun sincer”.

Dacă dumneavoastră faceți Babic după rețeta tradițională, de ce nu vreți să ne spuneți și nouă povestea dumneavoastră? - l-am întrebat.

„Să vă spun ce? Rețeta? Cum să vă spun secretul meu? Dacă este secret, rămâne secret. Asta încearcă și ei să scoată de la noi - secretul rețetei tradiționale de Babic. Nu pot să divulg nimic”.

„Cei care vor să înregistreze Babicul la Comisia Europeană fac salam, fac altceva. Ei produc la nivel mare și, odată ce produci la nivel mare, calitatea scade”, ne-a mai spus producătorul de Babic.

VEZI ȘTIREA INIȚIALĂ - Babicul de Buzău ar putea deveni produs cu denumire protejată. Actele vor fi depuse la Comisia Europeană - https://www.dcnews.ro/babicul-de-buzau-ar-putea-deveni-produs-cu-denumire-protejata-actele-vor-fi-depuse-la-comisia-europeana_910697.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel