Scandal înaintea Cupei Mondiale. Se cer despăgubiri de sute de milioane de dolari pentru lucrătorii care au muncit la stadioanele din Qatar
Autor: Alexandru Negrici | Publicat pe: 19 mai 2022, 13:46
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
Amnesty International şi alte grupuri de apărare a drepturilor au cerut FIFA să pună deoparte 440 de milioane de dolari pentru a despăgubi lucrătorii migranţi din Qatar pentru „abuzurile asupra drepturilor omului" în timpul pregătirilor pentru Cupa Mondială din 2022, relatează Reuters.

Într-o scrisoare adresată preşedintelui FIFA, Gianni Infantino, grupurile au declarat că organismul de conducere al fotbalului mondial ar trebui, de asemenea, să colaboreze cu ţara gazdă pentru a proteja drepturile lucrătorilor migranţi în viitor.

„Pentru a remedia şirul de abuzuri comise din 2010, când FIFA a acordat drepturile de organizare Qatarului fără a cere vreo îmbunătăţire a protecţiei muncii, organizaţiile au cerut FIFA să egaleze cel puţin cele 440 de milioane de dolari pe care le distribuie ca premii în bani la Cupa Mondială", a declarat Amnesty într-un comunicat.

Guvernul din Qatar a declarat că sistemul său de muncă este încă în lucru, dar a negat acuzaţiile formulate într-un raport anterior al Amnesty, potrivit cărora mii de lucrători migranţi ar fi fost exploataţi.

Un raport de 48 de pagini al Amnesty, Reality Check 2021, a susţinut că practici precum reţinerea salariilor şi taxarea lucrătorilor pentru a-şi schimba locul de muncă erau încă răspândite.

Ca răspuns la scrisoare, FIFA a declarat că evaluează propunerea şi caută modalităţi de a asigura „rezolvarea tuturor plângerilor asociate cu proiectele Cupei Mondiale FIFA, inclusiv cazurile anterioare evenimentului".

FIFA a adăugat că lucrează cu comitetul de organizare şi că a compensat deja un număr de lucrători.

„Prin intermediul sistemului de rambursare a taxelor de recrutare, de exemplu, atât lucrătorii care participă la Cupa Mondială FIFA, cât şi cei care nu participă la Cupa Mondială FIFA, au primit plăţi în valoare totală de 22,6 milioane de dolari până în decembrie 2021, cu o sumă suplimentară de 5,7 milioane de dolari angajată de contractori", a precizat aceasta, notează Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?