SCANDAL IMENS în coaliție. ING a avut dreptate: Pilonul II de pensii, desființat
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Pensii
Pensii
Modificările făcute la programul de guvernare generează primul scandal uriaș în coaliție. Deși la ora 15:00 este programat votul în plenul reunit, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, este într-o ședință tensionată în biroul lui Liviu Dragnea. 

Potrivit ultimelor informații, Pilonul II de pensii va fi desființat.

NN Pensii, parte a ING, anunța în aprilie că acest pilon ar putea fi afectat de decizii politice și-și asigura clienții că va face toate demersurile pentru dreptul la proprietate asupra banilor deja virați către acest pilon.

Informarea ING a atras o amendă uriașă de la ASF, de 750.000 de lei. Atunci zvonurile au fost negate. Acum sunt nuanțate. 

Pilonul II de pensii, desființat. ”Naționalizare democratică”

Ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, a anunțat că-n noul program de guvernare este prevăzută desființarea Pilonului II de pensii. Contribuțiile vor putea merge la Pilonul I sau Pilonul III. Cum Pilonul III nu este garantat, este evident că cei mai mulți români vor merge către Pilonul I, ceea ce este un fel de ”naționalizare democratică”, după cum a spus Elena Cristian de la Antena 3. 

”Suma acumulată până în prezent la Pilonul II de pensii va reveni fiecărui contribuabil și va fi la dispoziția lui să opteze dacă o va direcționa spre privat sau spre sistemul public”, a anunțat ministrul desemnat Ionuț Mișa.

[citeste si]

El a mai spus că ”La nivelul Pilonului II de pensii astăzi sunt acumulate 40 miliarde lei. Din analiza pe care am făcut-o împreună cu colegii, pensia pe care a primi-o astăzi un contributor la Pilonul II de pensii ar fi undeva la 25 de lei pe lună”

De această măsură, dar și de altele, ALDE nu a știut, ceea ce a provocat mari tensiuni în coaliție chiar înainte ca Guvernul să fie votat. 

Măsură de acoperire a deficitului bugetar

Radu Crăciun, CEO BCR Pensii, şi unul dintre cei mai cunoscuţi economişti români, trăgea un semnat de alarmă guvernanților să nu se atingă de Pilonul II de pensii. El anticipa încă din martie această măsură și afirma că ar putea fi pusă în discuţie ca un mijloc de acoperire a deficitului bugetar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel