Data publicării:

Scandal cu un profesor de religie. Oana Băluță vorbește de efecte în lanț, ignorate în România

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Este scandal în Alba, după ce  s-a răspândit în comunitate  că un profesor de religie ar fi tatăl copilului unei foste eleve. Autoritățile spun că, deși nu există o adresă oficială, dascălul ar fi primit rezultatul pozitiv al testului de paternitate. Oana Băluță, profesor universitar și activistă, a comentat acest subiect în exclusivitate pentru DCNews.

Situația ar fi cunoscută de conducerea școlii încă de anul trecut, după cum a declarat, pentru corespondentul Mediafax, primarul comunei, însă a revenit în atenție după ce copilul a fost dat în plasament și s-a cerut oficial efectuarea testului de paternitate. Fata, care era minoră când ar fi întreținut relații sexuale cu profesorul de religie, provine dintr-o casă de tip familial. Potrivit primarului, în momentul în care a anunțat că a rămas gravidă cu profesorul, la școală a fost făcută o cercetare internă, însă nu s-a comunicat niciun rezultat, iar profesorul a rămas să predea în continuare.

Oana Băluță: E vorba de un abuz

„În primul rând, este vorba despre un abuz. Vorbim despre un cadru didactic și o elevă. În calitate de cadru didactic, nu mergi la școală să ai moștenitori, ci să educi elevii, să-i înveți despre viață, să le formezi gândirea și mintea critică. Discutăm, așadar, de un abuz de putere. În același timp, este extrem de dubios că, în urma unei anchete efectuată la nivelul școlii, rezultatul este că nu s-a produs niciun fel de abuz, iar acel cadru didactic a putut să predea în continuare și să lucreze cu elevi. Sunt inacceptabile moral, aș spune inclusiv legal astfel de relații între un cadru didactic și un elev sau elevă. E o diferență fantastică de vârstă. Vorbim despre o fată minoră. Cu toate aceste date, vă pot spune, din exteriorul școlii și al anchetei, că nu înțeleg de ce Comisia la final a tras linie și a spus că totul este în regulă.

Că este profesor de religie... Te gândești la componenta morală, te gândești că îi educă pe copii și în spiritul unor valori religioase. Ce mi se pare că este extrem de grav e abuzul de putere și lejeritatea instituției de a accepta acest abuz”, a spus Oana Băluță pentru DCNews.

Curs legat de educația sexuală

Întrebată dacă ar trebui să existe în școli mai multe ore privind educația sexuală, a răspuns astfel: „E nevoie de un curs legat de sănătatea reproducerii. Sunt multe demersuri inițiate de organizații nonguvernamentale, sunt foarte multe exemple de bună practică din alte state care au introdus ore de educație pentru sănătatea reproducerii, iar aceste ore nu au avut ca efect creșterea numărului de sarcini în rândul adolescentelor, ci dimpotrivă: asumarea și înțelegerea unui comportament sexual responsabil, inclusiv față de propria persoană”.

Efecte în lanț, ignorate în România

„Vă spun ceea ce repet de ani: România este pe primul loc în Europa la sarcini în rândul minorelor care au până în 15 ani și pe locul 2, tot în Europa, în rândul adolescentelor cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani. O sarcină timpurie are efecte în lanț", a spus Oana Băluță, explicând ulterior: „De obicei, fata respectivă părăsește școala și va fi dependentă de un membru al familiei sau de o instituție. Mi se pare inimaginabil că România nu a făcut absolut nimic la nivelul educației pentru sănătatea reproducerii. Dimpotrivă, decidenții au plecat urechea înspre cei care se opun ca în școala publică să fie furnizate astfel de informații".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel